22 C
Pristina
Saturday, May 25, 2024
- Advertisement -spot_img

RUBRIKA

Arkiva historike

Një vështrim i përgjithshëm mbi Islamin dhe xhamitë në Shqipëri

Një prezantim i xhamive kryesore në qytetet Shqiptare (në këtë numër prezantojmë xhaminë e madhe të Durrësit, numrin tjetër atë të Et’hem Beut, e...

Selwyn Gurney Champion për Profetin Muhamed

Selwyn Gurney, sipas M. D. dhe Doroty “Readings from World Religions”, Londër 1951, thotë: “Muhammedi a.s. ka shpallur fenë, të cilën e pasojnë miliona...

Will Durant për Profetin Muhamed

Njëri prej historianëve të mirënjohur në historinë moderne, Will Duranti, megjithëse nuk beson në profetësinë e Muhamedit ﷺ, madje edhe pse ka ngritur disa...

Kastriot Dervishi: Serbët ndërtuan Shqipërinë e Enver Hoxhës

Ish-drejtori i Arkivit në Ministrinë e Brendshme, historiani Kastriot Dervishi në një postim në rrjetin social “Facebook” shkruan se 1.300 jugosllavë ardhur në Shqipëri...

Dorëshkrimi i përkthimit të parë të Kur’anit në gjuhën kineze

Në fotografinë e mëposhtme gjendet përkthim i Kur’anit në gjuhën kineze, përkthyer nga dijetari kinez Jusuf Ma Dexin, i lindur në vitin 1794 në...

Imamët dhe myezinët e xhamisë së Bajraklisë në Prizren (1917-2017)

Faik MIFTARI Hyrje Plot gjysmë shekull gravitojë pranë xhamisë së Bajraklisë. Qysh nga fëmijëria e hershme e vizitojë xhaminë, pasi që nga mosha 7 vjeçare babai...

Gjurmët e Islamit para Otoman – Kosova kishte xhami në vitin 1289!

Gjurmët e Islamit para Otoman – Kosova kishte xhami në vitin 1289 “All-llahu ekber, All-llahu ekber, …, Esh-hedu en la ilahe il-lall-lah, Esh-hedu en la...

Tentimi për vjedhjen e trupit të Profetit Muhamed në varr

Gjatë historisë ka pasur disa tentime për ta vjedhur varrin e pejgamberit a.s. tentimi i parë ka ndodhur në shekullin e pestë hixhrij kur...

Si është manipuluar historia e shqiptarëve ndër dekada

Nga: Prof. James Pettifer (Oxford University) Si është manipuluar historia e shqiptarëve ndër dekada Historia është se si ne e shohim veten në të kaluarën. Në...

A e dinit këtë për kishën e Ringjalljes në Jeruzalem!?

Kur kalifi mysliman, Omer ibnul Hatab mori në dorëzim çelësat e qytetit të shenjtë Kuds (Jerusalem), gjë e cila simbolizonte përkujdesin për qytetin, peshkopi...

Të fundit