20.4 C
Pristina
Thursday, June 20, 2024

Will Durant për Profetin Muhamed

Më të lexuarat

Njëri prej historianëve të mirënjohur në historinë moderne, Will Duranti, megjithëse nuk beson në profetësinë e Muhamedit ﷺ, madje edhe pse ka ngritur disa kritika e dyshime ndaj tij, veçse realiteti e ka mundur, ndaj është detyruar t’i nxjerrë këto fjalë në librin e tij “Tregimi i civilizimit”, ku shprehet: “Nëse gjykojmë për ndikimin e jashtëzakonshëm që një personalitet madhështor ka pasur te njerëzimi, deklarojmë se: Muhamedi është më i madhi i të mëdhenjve të historisë. Ai i obligoi vetes që ta ngrinte nivelin shpirtëror e moral të një populli të cilin nxehtësia e thatësia e shkretëtirës e ka hedhur në errësirat e naivitetit dhe ka pasur sukses në realizimin e këtij qëllimi, sukses ky të cilit nuk i afrohet asnjë reformator në gjithë historinë e njerëzimit. Rrallë gjen një person tjetër që ka realizuar tërë atë që e ka ëndërruar.”[1]

[1] “Kisatul-hadarah”, vëll. 13, fq. 47.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit