14.1 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Ligji i Huadhënies dhe Qiradhënies, një faktor kyç në humbjen e Rajhut të Tretë

Më të lexuarat

Përtej fatkeqësisë njerëzore të fushave të betejës dhe bombardimeve, ekonomia, furnizimi me burime dhe menaxhimi i tyre, janë një faktor kyç për të mbizotëruar në një luftë. Pikërisht, në Luftën e Dytë Botërore, falë Aktit të Huadhënies dhe Qirasë, Britania e Madhe e vuajtur mundi të vazhdonte t’i kundërvihej Rajhut të Tretë.

Nga fundi i viteve 1940, Evropa kontinentale kishte rënë në duart e nazistëve. Vetëm Britania e Madhe vazhdoi t’u rezistonte forcave gjermane. Vetëm luftimi nuk ishte një detyrë e lehtë për britanikët, pasi ekonomia e tyre ishte në prag të falimentimit. Dhe është se, për të mbështetur një luftë kundër një fuqie ushtarake si Gjermania kërkonte përpjekje kolosale ekonomike.

Një Britani e rrethuar

Kështu, kryeministri britanik, Winston Churchill, përmes një letre të datës 8 dhjetor 1940, i dërgoi një letër të rëndësishme kolegut të tij amerikan, presidentit Franklin Delano Roosevelt. Në atë letër Churchill kërkoi përfshirje më të madhe amerikane dhe paralajmëroi për rreziqet me të cilat përballet ekonomia britanike. Në këtë kuptim, kryeministri britanik lajmëroi fjalë për fjalë se kreditë britanike në dollarë ishin gati të mbaronin, gjë që ndodhi edhe me rezervat e arit. Për të shtuar fyerjen ndaj lëndimit, nëndetëset gjermane u hodhën në Atlantik, duke sulmuar kolonat jetike të flotës tregtare britanike.

Me kërkesën e një aleati për ndihmë, Roosevelt filloi të mendojë se si mund të ndihmonte Britaninë e Madhe. Për Shtetet e Bashkuara ishte jetike që Mbretëria e Bashkuar të vazhdonte të rezistonte kundër Gjermanisë së Hitlerit. Kështu, një ide lindi në mendjen e Presidentit Ruzvelt. Bëhej fjalë për qiranë. Vetë presidenti amerikan shpjegoi në mënyrë të thjeshtë se si do t’i ndihmonin britanikët. Roosevelt tha se nëse shtëpia e një fqinji fillon të digjet, fqinji nuk do të paguhet për përdorimin e zorrës. Në çdo rast, do t’ju lejohet të përdorni zorrën për të shuar zjarrin, të cilin fqinji duhet ta kthejë pasi të jenë shuar flakët. Në këtë mënyrë u miratua i ashtuquajturi Ligj Huadhënie-Qira, i njohur edhe si Huadhënie-Qira.

Ndihma amerikane shkoi përtej çështjes ekonomike dhe anijet e Marinës së Amerikës së Veriut ishin përgjegjëse për shoqërimin e autokolonave britanike që kalonin ujërat e Atlantikut.

Një mbështetje që nuk ishte e lirë për britanikët

Churchill tha në lidhje me këtë se ishte “veprimi më vetëmohues në historinë e çdo vendi”. Edhe pse është e vërtetë që nuk doli të ishte një akt kaq i painteresuar dhe se kishte një kosto të madhe për Britaninë e Madhe. Në këtë kuptim, historiani i famshëm Antony Beevor, në librin e tij “Lufta e Dytë Botërore” shpjegon se u krye një auditim i aseteve britanike dhe se fondet nuk do të dërgoheshin derisa të ishin shteruar të gjitha rezervat e arit dhe valutës. Për të gjitha këto arsye, Marina e Shteteve të Bashkuara dërgoi një anije në Cape Town për të kapur ngarkesën e fundit të arit britanik të depozituar në Afrikën e Jugut.

Për më tepër, kjo kapërceu përtej arit dhe preku kompanitë britanike. Kështu, kompanitë britanike të vendosura në Shtetet e Bashkuara si Courtland, Lever dhe Shell përfunduan duke u shitur për çmime sinqerisht qesharake. Megjithatë, situata ushtarake dhe ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar ishte aq e rëndë sa britanikët nuk ishin në gjendje të ngrinin kundërshtime.

Kjo shkaktoi trazira në mesin e popullatës britanike, pasi Mbretëria e Bashkuar duhej të përballej me pagesa të rëndësishme për porositë e armëve për Shtetet e Bashkuara, të cilat, madje, duhej t’i merrnin pas përfundimit të luftës. Përkundrazi, kërkesat britanike për armë ndihmuan që ekonomia amerikane të ngrihej nga terreni.

Kush përfitoi?

Me Aktin e Qirasë dhe Qirasë në fuqi, Shtetet e Bashkuara u bënë i ashtuquajturi “arsenal i demokracisë”. Industria e saj e fuqishme furnizonte armët dhe furnizimet e nevojshme për të mposhtur Gjermaninë dhe Britania e Madhe ishte përfituesja kryesore e këtij ligji.

Megjithatë, jo vetëm Mbretëria e Bashkuar ishte në gjendje të merrte materiale lufte, materiale dhe furnizime falë Aktit të Huadhënies dhe Qirasë. Nga ky ligj mund të përfitonin edhe Franca e lirë, Kina dhe Bashkimi Sovjetik. Nga afërsisht 50 miliardë dollarë, 31.4 miliardë dollarë shkuan në Britani, 11.3 miliardë dollarë për Rusinë, 3.2 miliardë dollarë për Francën e Lirë dhe Kina thithi 1.6 miliardë dollarë.

Por çfarë lloj materialesh merrnin marrësit e huadhënies? Epo, municioni i përfunduar, lëndët e para dhe makineritë ishin pikat kryesore që përbënin këtë ligj për Huadhënien dhe Qiranë./definebusinessterms/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit