14.5 C
Pristina
Saturday, April 13, 2024
- Advertisement -spot_img

RUBRIKA

Arkiva historike

Çka na porositi Alija Izetbegoviq?

"Nëse vini në pushtet ose ju ofrojnë ndonjë post keni kujdes nga sjelljet e juaja.Mos u bëni mendjemëdhenj,mos tju hyjë vetja në qejf. Mos...

Çfarë thuhet në librin e ndaluar për Skënderbeun

Për Skënderbeun, Heroin Kombëtar të shqiptarëve, është shkruar dhe janë botuar me dhjetëra studime dhe libra të natyrave të ndryshme, duke përfshirë autorë të...

Kontributi i klerit mysliman shqiptar në hartimin e alfabeteve dhe të abetareve të gjuhës shqipe

nga Dr. Hasan Bello  Hyrje  Një kontribut të rëndësishëm për zhvillimin e gjuhës shqipe dhe arsimin kombëtar në kapërcyell të shek. XIX dhe në fillim...

Historia e shekullarizimit në Shqipëri (1944 e në vazhdim)

nga Nuredin Nazarko Në këtë gjysmëhark kohor kemi dy periudha të zhvillimeve të shekullarizimit, me intensitet të ndryshueshëm, periudhën e regjimit monist 1944-1991 dhe periudha...

Letrat e që i Dërguari iu drejtoj mbretërve të kohës së tij

Pejgamberi a.s kohë pas kohe ka dërguar letra për thirrje në Islam mbretërve të shteteve të ndryshme si dhe guvernatorëve të qyteteve të ndryshme....

Drezden 1945 – luftë totale në luftë

Drezdeni pandehte se ishte i sigurt, besonte se mburojë kishte estetikën e veçantë arkitektonike. Por qyteti pagoi një çmim barbar për luftën e Hitlerit...

Beogradi kur udhëhiqej nga Arnautët (shqiptarët)

Pikturë gjermane e Beogradit kur udhëhiqej nga Arnautët (shqiptarët), gjatë protektoratit dhe administrimit Osman.

1967 Letra e Enver Hoxhës, synetllëku të hiqet me urdhër

Për të zhdukur përfundimisht çdo gjurmë nga “mbeturinat fetare” në vitin 1967, me urdhër të Enver Hoxhës, Komiteti Qendror i PPSH u dërgon rretheve...

Historiani Dülffer: “Ndarja e Evropës nuk është kapërcyer ende”

70 vjet më parë Roosevelt, Churchill dhe Stalin ndanë Evropën në Jaltë. Sot Putin vijon me politikën e pushtetit të Stalinit, thotë historiani nga...

Hafiz Tahir Kolgjini

Hafiz Tahir Kolgjini -Tahir Kolgjini u lind në Lusnjë më 24 prill 1903 në Lumë -Mësuesi i parë i tij ishte Mulla Ademi nga...

Të fundit