25.1 C
Pristina
Saturday, June 15, 2024

Pse është sfiduese zhvillimi i vaksinave për sëmundjet parazitore?

Më të lexuarat

Procesi i krijimit të vaksinave për parazitët është jashtëzakonisht sfidues – por shkencëtarët mund të jenë në prag të përparimeve të mëdha.

Pati shumë festë në muajin janar, kur Kameruni u bë vendi i parë në botë që vendosi vaksinimin rutinë kundër malaries. Në muajin shkurt, Burkina Faso ndoqi shembullin.

“Kontrolli i malaries nuk ka shkuar në një drejtim të mirë, për shumë arsye të ndryshme”, shpjegon Kate O’Brien, e cila drejton departamentin e imunizimit dhe vaksinave në Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Rastet e malaries janë në rritje dhe çdo vit, afërsisht 600 mijë njerëz vdesin nga malaria. Faktorët përfshijnë ndryshimin e klimës, konfliktet, efektet e vazhdueshme të COVID-19 në sistemet shëndetësore dhe përshtatshmërinë këmbëngulëse të mushkonjave që mbartin malarien, raporton bbc.

Kjo do të thotë se mbështetësit kryesorë të parandalimit të malaries – insekticidet e spërkatura në ambiente të mbyllura dhe rrjetat e shtratit të trajtuara me insekticide – po humbasin efektivitetin e tyre.

Vaksinimi masiv kundër malaries shton edhe një mjet tjetër në këtë paketë dhe një që përdor një qasje krejtësisht të ndryshme, thotë O’Brien.

“Të hysh me një qasje të bazuar në imunitet është një shtesë shumë historike dhe e rëndësishme”, tha ajo. Në vitin 2019, vaksina RTS,S kundër malaries filloi të shfrytëzohet në Gana, Kenia dhe Malavi, dhe në vitin 2021, OBSH-ja rekomandoi përdorimin e saj tek fëmijët. Vaksina RTS,S u pasua nga vaksina R21.

Megjithatë, një moment historik ka kaluar pa u vlerësuar. RTS,S ishte vaksina e parë kundër një sëmundjeje parazitare. Ndonëse sëmundjet e shkaktuara nga parazitët janë të shumta dhe të ndryshme, si grup ato janë të nënstudiuara dhe zgjidhjet janë të nënfinancuara. Sipas OBSH-së, shumica e sëmundjeve tropikale të neglizhuara, përfshirë leishmaniozën dhe sëmundjen e Chagas-it, janë sëmundje parazitare.

Nuk kishte përpjekje të përbashkët për ta bërë vaksinën e malaries vaksinën e parë antiparazitare.

Por, ndoshta nuk është befasuese që përfundimisht ndodhi, pasi numri i lartë i vdekjeve të shkaktuara nga malaria ka tërhequr më shumë vëmendje për zhvillimin e vaksinave kundër malaries sesa për sëmundjet e tjera parazitare (edhe pse ende jo aq shumë sa për vaksinat që prekin popullatat e pasura, si COVID-19).

Kjo shkallë e lartë e vdekshmërisë nga malaria e bën atë pak më të dallueshme midis sëmundjeve parazitare.

Në përgjithësi, “shkalla e vdekjeve nga sëmundjet parazitare … është relativisht e ulët në krahasim me disa sëmundje të tjera infektive”, thotë O’Brien. Efektet mund të jenë paaftësuese dhe shkatërruese, por jo domosdoshmërisht fatale.

Për këtë arsye dhe për shkak se sëmundjet parazitare shpesh janë të kufizuara në pjesë specifike të vendeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme, ato nuk janë prioritizuar nga zhvilluesit konvencionalë të vaksinave.

Peter Hotez nuk është një zhvillues konvencional i vaksinave. Profesori në Kolegjin e Mjekësisë “Baylor” në Houston, i cili gjithashtu bashkëdrejton Qendrën Spitalore të Fëmijëve në Teksas për Zhvillimin e Vaksinave, punoi me kolegët për të krijuar një vaksinë COVID-19 në Indi dhe Indonezi.

U prodhuan të paktën 100 milionë doza të versionit indian, Corbevax, ku një e tillë ka kushtuar 2.5 euro. Zhvilluesit zgjodhën një teknologji të lirë vaksinimi: në thelb prodhimin e një proteine në maja përmes fermentimit mikrobial. Ekipi shpreson të aplikojë disa nga mësimet e nxjerra nga kjo përvojë në punën e tyre mbi vaksinat antiparazitare, thotë ai.

Parazitët paraqesin shumë sfida për zhvilluesit e vaksinave

Natyrisht, burime masive të energjisë dhe atyre financiare shkuan në krijimin e vaksinave të shumta COVID-19. Por, kjo nuk është arsyeja e vetme që ato vaksina u shfaqën relativisht shpejt.

“Nuk ka dyshim se parazitët janë objektiva shumë më të ndërlikuar se viruset”, thotë Hotez. “Krahasuar me një vaksinë kundër coronavirusit, e cila është ndër më të thjeshtat për t’u zhvilluar…nuk është aq e thjeshtë me diçka si një vaksinë kundër ankilostomës”, thotë ai.

Ankilostoma është një krimb parazitar që ushqehet me gjakun e zorrëve, duke shkaktuar anemi dhe mungesa ushqyese. “Mendojeni si një kafshë. Po krijoni një vaksinë kundër një kafshe”, thotë Hotez.

Pothuajse të gjitha vaksinat ekzistuese funksionojnë kundër baktereve dhe viruseve, aktualisht nuk ka vaksina kundër kërpudhave askund në botë dhe ekziston vetëm një lloj vaksine – ajo kundër malaries – kundër parazitëve. Parazitët shpesh kanë mënyra të sofistikuara për të shmangur sistemin imunitar të pritësit.

Ata përshtaten me nikoqirët e tyre gjatë cikleve komplekse të jetës, duke përfshirë disa faza zhvillimi.

“Secila prej atyre fazave, qoftë në një kafshë apo një mikpritës njerëzor, ka proteina të ndryshme që shprehen në faza të ndryshme të jetës. Dhe kjo e bën më të komplikuar identifikimin se cilat mund të jenë objektivat e parazitit për zhvillimin e një vaksine”, thotë O’Brien.

Ky kompleksitet i ciklit jetësor është një nga arsyet që parazitët nuk janë gjithmonë të lehtë për t’u kultivuar në laborator. Me fjalë të tjera, mund të jetë e vështirë thjesht të prodhohen më shumë prej tyre në kushte të kontrolluara, në fazën e duhur të zhvillimit, për qëllime kërkimore. Mundësitë që përfshijnë kultivimin e parazitëve në kafshët kërkimore ose në laborator, në vend të strehuesve të tyre të zakonshëm.

Epidemiologia Miriam Tendler koordinon Iniciativën për Vaksinën Sm14 Anti Helminth në Fondacionin Oswaldo Cruz (Fiocruz) në Rio de Janeiro. Në veçanti, ekipi studion krimbat parazitarë, duke përfshirë skistozomet, të cilët prekin rreth 240 milionë njerëz në mbarë botën dhe aktualisht kanë mundësi të kufizuara trajtimi. Skistozomet janë vetëm një lloj helminthësh, grup krimbash (përfshirë krimbat e gremisit) që zakonisht shkaktojnë sëmundje kronike në vendet me të ardhura më të ulëta.

Një sfidë teknike e punës me parazitët është diversiteti i tyre i madh gjenetik, i cili mund ta bëjë të vështirë shënjestrimin e një specie ose lloji specifik. Tendler dhe kolegët e saj gjetën një zgjidhje duke identifikuar një komponent kyç të përbashkët në shumë specie helminte. Ata zbuluan se proteina Sm14 është e pranishme në lloje të shumta helminthësh që shkaktojnë sëmundje te njerëzit dhe bagëtitë, jo vetëm skistosomiasis.

Tendler dhe ekipi i saj tani kanë zhvilluar një vaksinë kundër shistozomiazës dhe ka përfunduar disa prova klinike të Fazës 2. Ajo kujton se në ditët e para të zhvillimit të kësaj vaksine, ajo dhe ekipi i saj duhej të nxirrnin proteinën nga krimbat e rritur. Por, pas identifikimit, renditjes dhe klonimit të kësaj proteine rekombinante, ata tani mund të prodhojnë litra të saj në fermentues.

Për shkak se disa lloje krimbash prodhojnë proteinën Sm14, vaksina e shistosomiazës që ekipi po zhvillon mund të funksionojë edhe kundër disa sëmundjeve të tjera të shkaktuara nga specie të ndryshme helminth, thotë Tendler. Kështu, një lloj i vetëm vaksine, në formulime të ndryshme, mund të ndihmojë në mbrojtjen e fëmijëve kundër shistozomiazës, bagëtive kundër fascioliazës.

Financimi i vaksinave antiparazitare

Ekipi i Tendler ka punuar paralelisht në versionet njerëzore dhe jo njerëzore të vaksinës Sm14 dhe njohuritë nga ky hulumtim i përbashkët i kanë ndihmuar të arrijnë nivelin aktual të zhvillimit. Vaksina e shistozomiazës njerëzore është aktualisht në prova klinike në Senegal dhe Tendler pret që ajo më në fund të jetë e disponueshme brenda tre viteve. “Është një emocion i madh”, thotë ajo, për suksesin e ekipit të saj.

Ky zhvillim paralel i vaksinës tek njerëzit dhe kafshët mund të ketë ndihmuar gjithashtu për të çuar përpara diskutimet rreth nevojës kritike për vaksinat që luftojnë krimbat parazitarë, të cilët do të vazhdojnë të riinfektojnë njerëzit që jetojnë në zonat e prekura. “Ndikimi në cilësinë e jetës për njerëzit, kryesisht fëmijët, është shumë, shumë i lartë”, thotë Tendler.

Por, ndërsa shistozomiaza dhe sëmundjet e tjera të shkaktuara nga helminthët prekin më së shumti njerëzit në vendet më të varfra, nga pikëpamja blegtorale, helminthët dëmtojnë jetesën e njerëzve në vendet më të pasura gjithashtu – duke krijuar më shumë një nxitje tregu. Vaksina e mundshme veterinare kundër helminthëve është licencuar nga FABP Biotech, kompani private e dalë nga Fiocruz, ndërsa vaksina njerëzore financohet kryesisht nga qeveria braziliane.

Kjo e fundit do të jetë një “vaksinë humanitare”, thekson Tendler. Plani është që Instituti i Teknologjisë për Imunobiologjikë të Fiocruz (Bio-Manguinhos) ta prodhojë atë me më pak se 1 dollarë për dozë, me ulje të mëtejshme të kostos të mundshme ndërsa prodhimi rritet gradualisht për të arritur përfundimisht objektivin e një miliard doza. Do të ketë një kufizim në marzhin e fitimit.

Vaksina kundër krimbit të gjirit ka të ngjarë të prodhohet edhe jashtë kompanive të mëdha farmaceutike shumëkombëshe. Hotez pret që ajo të prodhohet nga një anëtar i Rrjetit të Prodhuesve të Vaksinave të Vendeve në Zhvillim, i cili përfshin Bio-Manguinhos të Brazilit si dhe prodhues në Kinë, Indi, Afrikën e Jugut dhe vende të tjera.

“Problemi është se teknologjia jonë për të bërë vaksina ka tejkaluar kuadrin tonë politik, social, ekonomik dhe ligjor për t’i bërë ato të shkallëzohen dhe prodhohen në të vërtetë”, thotë Hotez.

E ardhmja e vaksinave për sëmundjet parazitare

Megjithëse vaksinat antiparazitare janë shumë të nevojshme, ata nuk duhet të trajtohen si “super plumba”, thotë O’Brien. “Nuk ka asnjë ndërhyrje ndaj malaries që ka performancë perfekte. Ne kemi një kuti mjetesh masash parandaluese”, thotë ajo. Si një mjet për të reduktuar gjasat dhe ashpërsinë e infeksionit, vaksina e malaries është një shtesë dhe jo një zëvendësim i masave të tjera në kutinë e veglave. E rëndësishmja, komunitetet ku është pilotuar vaksina RTS,S nuk e kanë reduktuar përdorimin e rrjetave të shtratit.

Këto vaksina historike antiparazitare pritet të pasohen nga të tjera që synojnë të njëjtat sëmundje, të cilat mund të përmirësojnë shpejtësinë e zhvillimit dhe efikasitetin e tyre. Studiuesit raportuan kohët e fundit një normë mesatare të efikasitetit 78 për qind për vaksinën e malaries R21 (të cilën ata e quajtën “efikasitet të lartë”). Kjo u bazua në provat e fëmijëve 5 deri në 17 muajsh në Burkina Faso, Kenia, Mali dhe Tanzani.

Për kontekstin, “vaksinat që japin 97 për qind mbrojtje si fruthi janë në një farë mënyre përjashtim dhe jo rregull”, thotë Hotez.

“Ne nuk duhet ta përqendrojmë vëmendjen tonë aq shumë sa e bëjmë në efikasitetin”, thotë O’Brien.

Ndërsa është një numër i rëndësishëm, ajo beson se ajo që ka më shumë rëndësi është ndikimi, i cili varet nga qasje në një vaksinë dhe efekti i saj në barrën e sëmundjes.

Ka edhe disa përfitime më të gjera nga seria e përparimeve me vaksinat e malaries. “Suksesi i kësaj vaksine sjell shpresë për një fitore të ngjashme për një patogjen të njëjtë sfidues [helminthet] që shkakton një sasi të konsiderueshme të morbidezës në nivel global, megjithëse merr shumë më pak vëmendje dhe burime më të pakta”, thotë Jeffrey Bethony, një mikrobiolog në Universitetin George Washington. në Uashington, DC.

Ashtu si teknologjitë e ngjashme të vaksinave mund të përdoren në vaksinat e HIV dhe coronavirusit, strategjitë e përdorura për vaksinat e malaries janë të dobishme në lidhje me llojet e tjera të parazitëve që ushqejnë gjakun, thotë Bethony. “Një valë në rritje i ngre të gjitha varkat këtu”, thotë ai.

Hotez shpreson se precedenti do të shtrihet jo vetëm në aspektet teknike të zhvillimit të vaksinave për sëmundjet tropikale të neglizhuara, por edhe në marrjen e atyre vaksinave aty ku nevojiten.

“Një nga pjesët më interesante të kësaj është gjithashtu një nga pjesët më të tmerrshme”, thotë Hotez.

Ndërsa “është një ndjenjë e mahnitshme të dish se jeni pionier i këtij modeli shumë inovativ për ofrimin e qasjes në inovacion për njerëzit më të varfër në planet, është gjithashtu e frikshme sepse nuk ka asnjë hartë rrugore”, thotë ai. /Telegrafi/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit