10 C
Pristina
Friday, March 1, 2024

Energjia e gjelbër e Azerbajxhanit, për Evropën dhe Ballkanin

Më të lexuarat

Marrëveshje për një kabllo elektrike 1,100 kilometra të gjatë nën Detin e Zi

Udhëheqësit e Azerbajxhanit, Gjeorgjisë, Rumanisë dhe Hungarisë nënshkruan një marrëveshje për të vendosur një kabllo elektrike nën Detin e Zi që do të transmetojë energjinë e gjelbër të Azerbajxhanit në Evropë.

Është një kabllo elektrike 1,100 kilometra e gjatë 1,000 megavat-orë (MW) nga Azerbajxhani në Rumani, si pjesë e përpjekjeve më të gjera të Bashkimit Evropian për të diversifikuar burimet e energjisë dhe për të reduktuar varësinë nga Rusia në kontekstin e luftës në Ukrainë.

“Duke pasur parasysh kontekstin aktual të sigurisë të shënuar nga agresioni ushtarak kundër Ukrainës, ne duhet të bashkëpunojmë më mirë dhe të tregojmë më shumë solidaritet për të zbutur sfidat e përbashkëta,” tha Presidenti rumun Klaus Iohannis në një takim ku mori pjesë edhe presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

“Bashkëpunimi ynë energjetik i përgjigjet një nxitjeje strategjike. Ai do të rrisë elasticitetin tonë energjetik dhe do të sigurojë diversifikimin e rrugëve të furnizimit dhe transportit. Është i motivuar nga tregu në funksion të rritjes së kërkesës për energji në Evropë”, tha ai.

Von der Leyen tha se strategjia e BE-së për t’i kthyer shpinën karburanteve fosile ruse dhe për të diversifikuar furnizimin drejt “partnerëve të besueshëm të energjisë” po funksionon.

Rinovimi i sistemit energjetik të Ukrainës

Ajo tha se Unioni është i gatshëm të ofrojë mbështetje financiare për projektin pasi të dihen rezultatet e studimit të fizibilitetit.

“Për të integruar një pjesë në rritje të burimeve të rinovueshme, ne kemi nevojë për ndërlidhje më të fuqishme elektrike. Kjo është arsyeja pse kablloja energjetike e Detit të Zi midis Rumanisë, Gjeorgjisë dhe Azerbajxhanit është kaq e rëndësishme”.

“Do të ndihmojë në forcimin e sigurisë sonë të furnizimit duke sjellë energji elektrike nga burimet e rinovueshme në BE përmes Rumanisë dhe Hungarisë. Një kabllo nën Detin e Zi mund të transmetojë energji elektrike te fqinjët tanë në Moldavi dhe në Ballkanin Perëndimor dhe, natyrisht, në Ukrainë”, shtoi ajo.

Von der Leyen tha se kablloja e Detit të Zi mund ta transformojë Gjeorgjinë në një qendër elektrike dhe ta integrojë atë në tregun evropian të energjisë dhe gjithashtu mund të kontribuojë në rindërtimin e sistemit energjetik të Ukrainës dhe të gjithë vendit të shkatërruar nga lufta. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit