22 C
Pristina
Saturday, May 25, 2024
- Advertisement -spot_img

RUBRIKA

Arkiva historike

Roli i klerit musliman ne mbrojtje të çështjes kombëtare.

"Na shqiptarët, prej çdo feje qofshim, jemi të tanë vllazën gjaku dhe vllazën (vatani) atdheu. Do të shkojmë mbarë e mirë shoq me shoq...

100-VJETORI I LUFTËRAVE BALLKANIKE

Luftërat Ballkanike dhe pasojat e tyre në historinë e Ballkanit. Mirë se erdhët në programin me temë “Paqja dhe Siguria “. Për shkak se...

100 VJET NGA LUFTËRAT E BALLKANIT

Në Stamboll të Turqisë u zhvillua Simpoziumi Ndërkombëtar i Luftërave të Ballkanit. Luftërat e Ballkanit që kanë ndikuar në formimin e strukturës etnike, fetare...

Trashëgimia e Gaddafit

Katër dekada me radhë sundoi Muammar al-Gaddafi mbi jetën publike në Libi. Një vit pas vrajses së tij vendi ndodhet para sfidave të mëdha...

Arkivi i Kennedyt: Fjalimi që do ta niste Luftën e Tretë Botërore

Mund të ishte fillimi i një lufte, nga ato që bota s’i kishte parë kurrë. Filmat dhe librat e historisë kanë dokumentuar vijën që...

Lëvizjet për pavarësi në Evropë

Disa rajone në Evropë synojnë pavarësinë. Skocezët, baskët, katalanët duan një shtet të tyre, në Belgjikë grinden flamandët me valonët. Një prirje e kundërt...

ARDHJA E OSMANËVE DHE FUNDI I SLLAVIZIMIT

Pikënisja e çfarëdo studimi të historisë së shtetit osman dhe të sundimit osman në truallin shqiptar dhe atë evropian, duhet të jetë çështja e...

ROLI I DIJETARËVE MUSLIMANË NË REZISTENCËN SHQIPTARE NË ÇAMËRI

Çamëria, krahina jugore e trevave shqiptare, e merr këtë emër nga lumi Tiamis, qysh në kohën e fiseve ilire, që sot quhet Kalama, e që përshkon...

Muslimanet dhe Industrite e Naftes Shekujt 7-19

  Historiani i famshem Musliman i shekullit te dhjete al-Mas'udi shkruan per fushat e naftes ne tokat muslimane. Ai ka perdorur fjalen 'atam' per...

E vërteta e Luftës Civile në Shqipëri

Historiani Hamit Kaba është i kthjellët dhe i qetë në atë që artikulon. Shprehet me ftohtësi për rolin e Shqipërisë, por edhe përgjigjet për...

Të fundit