Terroristi që vrau 50 myslimanë kishte qëndruar në Austri, hetohet organizata “Identitarist”

0
78

Qeveria austriake ka dhënë urdhër që të hetohet mundësia për riformim të lidhjes së të djathtës ekstremiste “Identitarist”, sepse e njëjta ka lidhje me terroristin i cili vrau 50 myslimanë në lutjet e së premtes në Xhami në Zelandë të Re.

Në mbrëmjen e të Hënës, policia ka bastisur banesën e zëdhënësit të lëvizjes “Identitarist” Martin Selner, sepse hetimi në lidhje me terroristin Brenton Tarrant dhe qëndrimin e tij në Austri ka tërhequr vëmendjen e autoriteteve austriake pasi që ky i fundit kishte lëshuar një shumë të majme si donacion për këtë organizatë, shkruan der Spiegel.

 

Kancelari austriak Sebastian Kurc ka theksuar se nuk toleron ideologji të rrezikshme, pavarësisht cilit besim i takojnë.

Ai në një deklaratë për gazetarët e ka vërtetuar mbështetjen financiare nga ana e Brenton Tarant.

Tarant vitin e kaluar kishte qëndruar në Austri dhe pastaj kishte donunar një shumë të majme parash.

Sipas shërbimit për të mbrojtës kundër terrorizmit “Identitaristët” janë një rrjet i shtyllës së ekstremizmit modern të së djathtës, të cilët janë të lidhur globalisht.

Selner ka mohuar se ka pasur kontakt me Tarant, mirëpo nuk e ka mohuar donacionin, dhe se i njëjti i është falënderuar terroristit përmes një e-mail porosie.

“Identitaristët” cilësohen si neonazistë modern, të cilët nuk dallohen për nga kokat tullace apo veshjeve ushtarake.

Për këtë rast ka reaguar edhe kryeministri i austriak, Stefan Kurz, i cili i ka bërë thirrje drejtësisë që në mënyrë të pavarur dhe me gjitha mjetet të hedh dritë mbi këtë çështje.

https://twitter.com/sebastiankurz/status/1110498998283059200