Prej sot foshnjat do të duhet të marin edhe dy vaksina të reja

0
35

Sipas kalendarit për imunizim, nga sot në përdorim hynë edhe dy vaksina të reja për foshnjat pavarësisht nëse ushqehen me gji apo jo.

Bëhet fjalë për vaksinat rotavirus dhe pneumokaka. Me vaksinën rotavirus bëhet parandalimi i sëmundjeve infektive të stomakut dhe zorrëve, ndërsa me pneumokaka vaksinën parandalohen sëmundjet me frymëmarje.

90 mijë vaksina nga të dy llojet do të shpërndahen nëpër shtëpitë shëndetësore për imunizim. Këto vaksina në më tepër vendet europiane po përdoren për më shumë se dhjetë vitesh./Zhurnal.mk