26.2 C
Pristina
Friday, July 12, 2024
- Advertisement -spot_img

RUBRIKA

Enciklopedi

Feja Islame në rritje në Svaziland

Islami është një fe me rritje të shpejtë në shtetin afrikan të Svazilandit. Në fillim ka pasur vetëm një xhami në këtë vend, por xhamitë...

Përhapja e fesë islame në Tunizi

TË DHËNA STATISTIKORE(1): Emri ndërkombëtar në anglisht: Tunisian Republic. Emri zyrtar: Republika e Tunizisë. Sistemi i qeverisjes: Republikë Presidenciale. Sipërfaqja: 163,610 km². Numri i banorëve: 10.777.500 (2012). Dendësia: 65 (banorë...

Roli i klerit musliman në Pukë për Liri e Pavarësi

Përpjekjet e klerit mysliman të Pukës për Lirinë dhe Pavarësinë e Atdheut janë të njohura qofte perms kujtesës historike, qoftë përmes disa burimeve arkivore...

Si u themelua qyteti islam i Elbasanit?

Sulltan Mehmetit II (Muhamed el-Fatih), pas betejave të fituara nga ushtria e tij, në ekspeditën ushtarake në Ballkanin Perëndimor, vendosi që: Në pranverën e...

Vilajeti i Kosovës, me Shkupin si kryeqendër

Vilajeti i Kosovës u formua në vitin 1877 dhe përfshinte një sipërfaqe të gjerë gjeografike prej 32.900 km katrorë. Brenda kufirit administrativ të Vilajetit...

Historia e xhamisë së parë në SHBA

Banoret e pare mysliman nga Perandoria Osmane kane ardhur ne SHBA ne vitin 1909, dhe kane ndertuar xhamine e tyre te pare ne vitin...

Beteja e 21 shkurtit 1916, që la 976 mijë viktima

Verdun të Francës më 21 shkurt të vitit 1916, fillon beteja më e përgjakshme e luftës së parë botërore midis ushtrive gjermane dhe franceze. Një...

Pirati Ward

Abdul Hakim Murad A ishin ata piratë apo luftëtarë për Islamin?  Për shekuj, historianët kanë debatuar rëndësinë e një prej ngjarjeve më nxitëse në historinë e...

Mulla Tahir Efendi Thaçi (1898-1984).

Në përkujtim, në 30 vjetorin e kalimit në amshim Mulla Tahir ef. Thaçi ishte burrë i urtë, i ditur, i ndritur, shumë i matur dhe...

Hoxha Kadri Prishtina (1878-1925)

Edmond Sharka “Kërkimi i s‘vërtetës është e drejt e mendjes” Për këtë figurë të shquar të historisë së kombit shqiptar është shkruar shumë, janë botuar 2-3...

Të fundit