28.9 C
Pristina
Thursday, September 21, 2023

Nuk e lashë burrin tim të lexonte një mesazh nga shoqja ime dhe ai u zemërua

Më të lexuarat

Pyetja:

Unë vijë nga një familje jomyslimane dhe familja e burrit tim nuk jeton këtu.
Filloi me një debat që pata me një motër dhe ajo më dërgoi mesazhe që më mërzitën. Në fillim reagova e inatosur dhe imani u pakësua. E pyeta burrin tim për këshilla. Pastaj ai donte të lexonte mesazhet, por kuptova se shejtani po luante me mua për të më bërë të kënaqesha me përgojimin dhe shpifjen. I dërgova një mesazh të këndshëm motrës, e cila një ditë më pas u pendua për veprimin e saj dhe kërkoi të bëheshim shoqe përsëri. Elhamdulilah. Edhe pse im shoq e ka kthyer shtëpinë përmbys, duke u sjellë më keq dhe duke më thirrur me emra të ndryshëm – dhe mbi të gjitha përballë fëmijëve, dhe ai ka një temperament të keq. E gjitha sepse u pendova që e përfshiva dhe thashë se nuk kishte nevojë të lexonte mesazhet e motrave.
(Nuk është hera e parë që ai sillet kështu).
A ka të drejtë burri të lexojë mesazhet, postat dhe letrat e të tjerëve të gruas, nëse ka, nga kush dhe kur e ka këtë të drejtë? E kisha gabim që nuk ia tregova mesazhin? Ai më ka abuzuar psiqikisht prej një jave, para fëmijëve dhe gjithashtu kam pasur periodat gjatë gjithë kohës. Tani jam shumë e lodhur dhe gati të largohem nga kjo martesë, ju lutem a ka një zgjidhje për problemin tonë dhe çfarë përmend Kurani dhe Suneti për këtë?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Allahu të bekoftë që nxitove t’i kërkosh falje shoqes tënde, sepse kjo është tregues i karakterit tënd të mirë.

E lus Allahun që t’jua lehtësojë shqetësimin dhe të ju pajtoj juve dhe burrin tuaj.

Unë ju ofroj gjithashtu këshillën e mëposhtme:

Së pari:

Padyshim që burri ka të drejta të vërtetuara mbi gruan e tij, kështu që ajo është e urdhëruar t’i bindet atij, të sillet mirë me të dhe t’i japë përparësi bindjes ndaj çdo gjëje tjetër. Allahu i Lartësuar thotë: “Meshkujt kanë autoritet mbi gratë, meqë Allahu u ka dhënë disa cilësi mbi ato dhe, meqë ata shpenzojnë për mbajtjen e tyre.” (Nisa: 34)

Transmetohet se Ebu Hurejra (Allahu qoftë i kënaqur me të) ka thënë: Pejgamberi ﷺ ka thënë:“Nëse i falë Gruaja pes kohët e saj, e agjëron muajin e saj (muajin Ramazan), e ruan nderin e saj, dhe e respekton Burrin e saj. I thuhet asaj: hyn në Xhennet nga cila derë të duash.” [1]

Së dyti:

Burri nuk ka të drejtë të pyesë për çështjet private të gruas së tij apo për korrespondencën apo bisedat telefonike me shoqet e saj femra, përderisa çdo gjë është normale, lavdërimi i qoftë Allahut, dhe nuk ka arsye për dyshim apo dyshim.

Por fakti është se ju i keni kërkuar këshilla kur nisi për herë të parë problemi juaj me shoqen tuaj, gjë që bëri që ai të kërkonte të shihte mesazhin, sipas asaj që përmendët në pyetjen tuaj; ai nuk do të kishte kërkuar të shihte atë mesazh nëse nuk do t’i kishit kërkuar atij këshilla. Refuzimi juaj për t’i treguar atij mesazhin nuk ishte i përshtatshëm, aq më tepër që ju ishit ai që i kërkuat atij këshilla. Për më tepër, ai është burri juaj dhe ka të drejta mbi ju.

Ajo që duhet të bëni tani është të silleni mirë me të dhe ta trajtoni mirë, dhe ta qetësoni zemërimin e tij me fjalë të bukura dhe trajtim të mirë. Nëse e dini se nëse ai e sheh këtë mesazh, do ta qetësojë dhe do t’i japë fund kësaj çështjeje, atëherë nuk ka arsye pse nuk duhet ta bëni këtë. Në fakt ne ju këshillojmë që ta lini atë ta shohë, edhe nëse kjo është në kundërshtim me parimin bazë (dhe etiketën e duhur) dhe edhe nëse kjo është pjesë e çështjeve tuaja private. Interesi i pajtimit mes jush dhe zgjidhjes së krizës ka përparësi ndaj mbrojtjes së kësaj privatësie.

Kërkoni shpërblim tek Allahu për këtë dhe kërkoni strehim tek Ai, në mënyrë që të mbroni familjen dhe martesën tuaj.

Së treti:

Problemi është i vogël, inshaAllah, dhe nuk është e mençur apo e arsyeshme, apo edhe e përshkruar në Islam, të lejosh që probleme të tilla të vogla të çojnë në kthimin e shtëpisë përmbys, siç thoni ju, ose në një rrugë qorre.

Kujdesu për shtëpinë dhe familjen tënde dhe bëhu e durueshme me burrin tënd, sepse kjo është një stuhi që do të kalojë shpejt, inshaAllah; është një keqkuptim i përkohshëm që do të përfundojë së shpejti me mëshirën e Allahut.

Tregohuni e zgjuar dhe e mençur në ndërveprimet me të dhe mos i tregoni më për problemet tuaja me shoqet tuaja, në mënyrë që ky problem të mos përsëritet.

E lusim Allahun që të ju pajtoj mes jush dhe t’jua kthejë jetën normale.

Dhe Allahu e di më së miri.

islamqa.info

————–

[1] Ahmedi (1661); i klasifikuar si sahih nga Albani në Sahih el-Xhami (660)

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit