18.2 C
Pristina
Tuesday, June 18, 2024

Ai ka frikë të takohet me njerëz

Më të lexuarat

Pyetja:

Unë jam një i ri musliman. Ndjej frikë nga njerëzit në përgjithësi dhe kjo më bënë të mbyllur deri në atë masë sa ndonjëherë mund të kem të drejtë për diçka por nuk e kërkoj sepse kam frikë. Zakonisht i shmang njerëzit sepse kam frikë se ata mendojnë keq për mua. A ka ndonjë zgjidhje? A do të thotë kjo se besimi im është i dobët?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Besimi bëhet më i dobët si pasojë e neglizhencës së obligimeve dhe bërjes së gjërave haram. Përderisa e kryeni detyrën tuaj ndaj Allahut dhe i përfillni ndalesat e Tij, mbyllja  dhe largimi juaj nga njerëzit dhe frika juaj prej tyre nuk do t’ju dëmtojë. Por nëse frika jote të pengon nga kryerja e ndonjë detyre të detyrueshme, atëherë do të kesh bërë mëkat në këtë mënyrë, për shembull, nëse frika jote të ndalon të ndjekësh namazet me xhemat në xhami, ose të ndalon të denoncosh çdo veprim të keq që mund ta ndryshosh duke folur ose duke ndërmarrë veprime, ose ju ndalon të ofroni këshilla që duhet t’u ofroni atyre që kanë nevojë.

Ju nuk duhet të dorëzoheni para këtyre frikave ose t’i pranoni ato, por duhet të kërkoni shkaqet dhe të përpiqeni t’i përballoni ato. Mund t’ju ndihmojë të dini se qeniet e krijuara nuk kanë fuqi t’i sjellin dobi vetes ose të shmangin dëmin, por nëse kombi do të mblidhej së bashku për t’ju sjellë dobi në një farë mënyre, ata nuk mund ta bënin këtë nëse Allahu nuk e ka caktuar atë për ju. , dhe nëse ata do të mblidheshin së bashku për t’ju dëmtuar në ndonjë mënyrë, ata nuk mund ta bënin këtë nëse Allahu nuk e ka caktuar këtë për ju. Lapsat janë ngritur dhe faqet janë tharë.

Çdo gjë është në dorën e Allahut, dhe Ai është i Cili duhet t’i frikësoheni dhe t’i vendosni shpresat tuaja. Kritikat e njerëzve nuk kanë vlerë dhe nuk kanë peshë; mjafton që besimtari të arrijë kënaqësinë e Allahut edhe nëse të gjithë njerëzit janë të pakënaqur me të.

Kushdo që i përmbahet urdhrit të Allahut dhe vazhdon në këtë, është më i nderuari i njerëzve, sepse Allahu ka caktuar nderim për robërit e Tij besimtarë. Siç thotë Allahu i Lartësuar: “Në të vërtetë, fuqia është e Allahut, e të Dërguarit të Tij dhe e besimtarëve…” (Munafikun: 8)

Efektet e këtij nderimi duhet të manifestohen në fjalët dhe veprimet e besimtarit, në të gjitha rrethanat. Ai duhet të flasë për të vërtetën, të ofrojë këshilla të sinqerta, t’i kujtojë njerëzit dhe t’i mësojë ata. Pëlqimi dhe zemërimi i tij duhet të jetë për hir të Allahut dhe ai duhet të zemërohet vetëm kur tejkalohen kufijtë e Allahut.

Kjo është ajo që njeriu do të jetë në gjendje të bëjë kur të bëhet i vetëdijshëm për rolin e tij në jetë, sepse ai është i urdhëruar që ta adhurojë Allahun dhe ta përçojë dhe përhapë fenë e Tij aq sa mundet. Kjo do të thotë se ai duhet të përzihet me njerëzit dhe të përballojë me durim çdo bezdi që ata shkaktojnë, veçanërisht të afërmit.

Sipas një hadithi të transmetuar nga Ibën Umeri, Profeti ﷺ ka thënë: “Besimtari që përzihet me njerëzit dhe duron lëndimet e tyre, ka më shumë shpërblime se besimtari që nuk përzihet me njerëzit dhe nuk duron lëndimet e tyre.” [1]

Ndoshta mund të filloni të njihni disa miq të drejtë me të cilët mund të ndiheni rehat dhe të sigurt, të cilët mund t’ju ndihmojnë të kapërceni ndjenjat tuaja të frikës nga njerëzit dhe kjo do t’ju ndihmojë të gjeni vëllazërinë e sinqertë, trajtimin e mirë, qëllimet e qarta dhe synimet e sinqerta që ju mungojnë njerëzve përreth jush.

Gjithashtu ju këshillojmë të shkoni te një mjek i specializuar në trajtimin e sëmundjeve psikologjike, ndoshta ai mund t’ju ndihmojë të zgjidhni problemin tuaj.

E lusim Allahun t’ju ndihmojë dhe t’ju japë forcë.

islamqa.info

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit