0.9 C
Pristina
Friday, December 8, 2023

Ai i tha vajzës së tij: “Unë do të divorcohem nga mamaja jote!”

Më të lexuarat

Pyetja:

Vajza ime e vogël më tha: “Nëse nëna ime nuk pranon të udhëtojë gjatë festës së ardhshme pas dy javësh, atëherë duhet ta divorcosh.” Kështu që i thashë me shaka: “Mirë, do ta bëj.” Cili është vendimi për këtë?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Së pari:

Kjo është si të thuash: Nëse gruaja ime nuk pranon të udhëtojë, atëherë do ta divorcoj. Kjo nuk llogaritet si divorc, apo si divorc i kushtëzuar në varësi të diçkaje që mund të ndodhë në të ardhmen.

Nëse një person thjesht deklaron se do të divorcohet nga gruaja e tij në të ardhmen, ose premton ose kërcënon ta bëjë këtë, kjo nuk llogaritet si divorc, sipas konsensusit studiues, sepse divorci duhet të lëshohet verbalisht dhe nuk mjafton vetëm për t’i premtuar ose kërcënuar se do ta divorcojnë në të ardhmen. Në mënyrë të ngjashme, vetëm qëllimi nuk është i mjaftueshëm; përkundrazi është thelbësore të thuhen fjalët me anë të të cilave ndodh divorci, dhe jo thjesht të thuhet se dikush do ta divorcojë atë.

Shejhul-Islam Ibn Tejmije (Allahu e mëshiroftë) ka thënë: “Premtimi për shkurorëzim nuk llogaritet si i tillë, edhe nëse përsëritet shpesh, dhe nuk ka detyrim për të përmbushur këtë premtim, sepse nuk inkurajohet (mustehab).” [1]

Ai (Allahu e mëshiroftë) është pyetur për një burrë që kishte për qëllim ta divorconte gruan e tij nëse ajo kishte menstruacione, por ai nuk i shqiptoi fjalët e shkurorëzimit.

Ai u përgjigj:

Falënderimi i takon Allahut. Nëse ai synonte ta divorconte nëse ajo kishte menstruacione, kjo nuk llogaritet si divorc, sipas konsensusit të studiuesve. Përkundrazi, ai duhet ta shkurorëzojë atë pas kësaj [në mënyrë që shkurorëzimi të llogaritet si i tillë] dhe nëse nuk e shkurorëzon pas kësaj, atëherë nuk bëhet shkurorëzimi. [2]

Dijetarët e Komisionit të Përhershëm u pyetën për një burrë që i tha vëllait të tij: Shko te babai i gruas sime dhe thuaji se duam ta divorcojmë. A llogaritet kjo si divorc?

Ata u përgjigjën: Nëse nuk i ke thënë gjë tjetër veçse t’i thuash vëllait tënd: “Duam ta divorcojmë atë”, nuk ka asgjë në këto fjalë që të inicojë divorcin; përkundrazi është thjesht një premtim për divorc.

Dhe Allahu është burimi i fuqisë. Allahu dërgoftë bekime dhe paqe mbi Profetin tonë Muhamed ﷺ, familjen dhe shokët e tij. [3]

Shejh Ibn Baz (Allahu e mëshiroftë) është pyetur për dikë që i ka thënë gruas së tij: “Kur të të mbarojnë menstruacionet do të divorcoj A llogaritet kjo si divorc?

Ai u përgjigj:

“Nëse kjo është ajo që tha burri, kjo nuk llogaritet si divorc dhe gruaja e tij është ende e martuar me të, sepse fjalët e tij “Kur të mbarojnë menstruacionet do të të divorcoj” nuk llogariten si divorc; përkundrazi është thjesht një kërcënim për divorc”. [4]

Dhe Allahu e di më së miri.

islamqa.info

—————

[1] Mexhmu’ah el-Fetava (33/111)

[2] Mexhmu’ah el-Fetava (33/113)

[3] Fetava el-Lejneh ed-Daimah (20/27)

[4] Mexhmu ‘Fetava esh-Shejh Ibn Baz (22/37)

The post Ai i tha vajzës së tij: “Unë do të divorcohem nga mamaja jote!” appeared first on Pyetje dhe përgjigje nga feja islame.

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit