3.1 C
Pristina
Wednesday, December 6, 2023

Djemtë e vegjël që luajnë me organet gjenitale

Më të lexuarat

Pyetja:

Djali im është katër vjeç e gjysmë. Kam filluar të vërej se ai ndonjëherë fut dorën në të brendshme për të larguar të brendshmet nga trupi i tij. Kur i thashë që kishte vendosur dorën në këtë vend, ai tha se dhemb në këtë zonë, që do të thotë se kishte ereksion. Kështu që i hoqa të brendshmet dhe e lashë me pantallona të rregullta. Tani ai preferon të qëndrojë në shtëpi pa mbathje. A ishte ky një gabim? A mund ta lë të mësohet me këtë?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Ne e vlerësojmë dëshirën tuaj për t’u kujdesur në rritjen e fëmijëve tuaj, gjë për të cilën shumë njerëz janë të pakujdesshëm, edhe pse në Kur’an dhe Sunet ka urdhra që urdhërojnë mbrojtjen e vetes dhe të familjes nga zjarri, duke qenë i sinqertë ndaj tyre duke u kujdesur për ta dhe duke i kushtuar vëmendje çështjeve të tyre shpirtërore si namazi, dhe duke i bërë ata të flenë në shtretër të veçantë.

Allahu thotë: “O ju që besuat, ruajeni veten dhe familjen tuaj prej një zjarri, lëndë djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët. Atë (zjarrin) e mbikëqyrin engjëjt e rreptë e të ashpër që nuk e kundërshtojnë Allahun për asgjë që Ai i urdhëron dhe punojnë atë që janë të urdhëruar.” (Tahrim: 6)

Transmetohet se Abdullah ibn Omeri ka thënë: Kam dëgjuar të Dërguarin e Allahut ﷺ duke thënë: “Secili prej jush është bari (përgjegjës), andaj secili do të japë përgjegjësi për kopenë e vet. Prijësi është përgjegjës për kopenë (popullin) e tij. Burri është përgjegjës për familjen e tij, andaj do të japë llogari për të. Gruaja është përgjegjëse për shtëpinë e burrit të vet, andaj do të pyetet për të. Shërbëtori është përgjegjës për pasurinë e zotërisë së vet, andaj do të pyetet për të. Pra, secili është bari, andaj secili do të pyetet për kopenë e vet.” [1]

Transmetohet se Makil ibn Jesari ka thënë: Kam dëgjuar të Dërguarin e Allahut ﷺ duke thënë: “Çdo robi që Allahu i jep pozitë drejtuese mbi disa njerëz, por që nuk kujdeset për ta me ndershmëri, ai kurrë nuk do t’ia ndiejë erën e Xhenetit” [2]

Duke vënë re lëvizjet e djalit tuaj është tregues i shqetësimit tuaj për ta bërë atë të mësohet me atributet e mira dhe të shmangë atributet e këqija. Kjo është një gjë e mirë, por në moshën që ju thoni se djali juaj është – katër vjeç – dëshirat seksuale nuk janë shfaqur në shumicën e fëmijëve. Disa kërkime kanë treguar se është e mundur që tek disa fëmijë të shfaqen dëshira seksuale para pubertetit, gjë që manifestohet në lojën me organet gjenitale me qëllim të kënaqësisë seksuale. Disa edukatorë besojnë se ky zakon fillon në moshën nëntë në dhjetë përqind të fëmijëve, dhe të tjerë mendojnë se mund të fillojë nga mosha dy deri në gjashtë vjeç.

Një baba shpesh sheh një fëmijë të kësaj moshe duke vënë dorën në organet gjenitale pa e vënë re, dhe nëse i thonë, do t’i kushtojë vëmendje dhe do të heqë dorën.

Arsyeja për këtë në disa raste mund të jetë për shkak se në atë vend ka kruarje ose infeksion, sepse nëna ka qenë e tepruar në pastrimin e tij, ose shkaku i infeksionit mund të jetë neglizhenca në pastrimin e fëmijës pas urinimit ose jashtëqitjes.

Një arsye tjetër pse një fëmijë mund të interesohet për pjesën e tij intime është se i është dhënë mundësia të luajë me të duke u lënë lakuriq për periudha të gjata, kështu që ai fillon ta shikojë atë dhe të luajë me të. Ajo që duhet bërë është që ta mësojmë fëmijën të mbulohet që në moshë të vogël dhe t’i heqim dorë nga ideja për të mbetur lakuriq.

Nëse fëmija shihet duke vendosur dorën në pjesën e tij intime, ai duhet të shpërqendrohet me diçka tjetër, si për shembull duke i dhënë një lodër ose një biskotë, ose duke e përqafuar dhe puthur.

Qëllimi është ta largoni atë nga ky zakon me mjete të thjeshta pa bërë bujë. Nuk ka nevojë ta qortoni ashpër, sepse kjo vetëm do ta bëjë atë më kurioz për atë zonë dhe do të zbulojë pse nuk i lejohet të luajë me të.

Nuk ka asgjë të keqe të pyesni fëmijën nëse ka kruarje apo dhimbje në atë zonë që e bën atë të luajë me veten.

Në lidhje me çështjen e djalit tuaj në veçanti, ne mendojmë se duhet të siguroheni që të mos ketë ndonjë problem në veshjet apo trupin e tij që e bën atë ta bëjë këtë. Mundohuni ta vishni me të brendshme të gjera dhe mos e lini të veshë vetëm pantallonat e jashtme.

Sido që të jetë rasti:

Ne i këshillojmë baballarët dhe nënat që është thelbësore që fëmijët e tyre të mësohen të jenë të mbuluar dhe modest dhe të mos i lënë të veshin rroba të shkurtra, qofshin meshkuj apo femra. Ata duhet të mësohen të veshin rroba të fshehta kur janë ende të vegjël, në mënyrë që të rriten të dëlirë dhe të denjë.

Shejh Muhamed ibn Salih el-Uthejmin (Allahu e mëshiroftë) ka thënë:

“Dihet mirë se nëse njeriu ndikohet nga diçka kur është i vogël, do të mbetet i ndikuar prej saj edhe kur të rritet. Prandaj Pejgamberi ﷺ na ka urdhëruar që t’u themi fëmijëve tanë të falin namaz kur të jenë shtatë vjeç dhe t’i godasim (lehtë) nëse nuk falen kur janë dhjetë vjeç, në mënyrë që të mësohen ndaj saj dhe fëmija do të ndjekë atë me të cilën është mësuar.” [3]

Dhe Allahu e di më së miri.

islamqa.info

—————

[1] Buhariu (893) dhe Muslimi (1829)

[2] Buhariu (7150)

[3] El-Liqa’ el-Shahri, 66/ pyetja nr. 9

 

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit