14.5 C
Pristina
Saturday, April 13, 2024

Ekonomia e Perandorisë Romake – Ekonomia Islame

Më të lexuarat

Ekonomia e Perandorisë Romake karakterizohej nga bujqësia dhe tregtia si aktivitetet kryesore. Në këmbim të zotërimit dhe shfrytëzimit të tokës, popullsia paguante taksa ndaj shtetit.

Në këtë artikull do të shohim shkurtimisht se cilat ishin karakteristikat kryesore të ekonomisë së Perandorisë Romake. Konkretisht do të merremi me pikat e mëposhtme:

  • Roli i shtetit.
  • Minierave.
  • Veprimtaritë bujqësore.
  • Artizanatit.
  • Tregtia.

Roli i shtetit në ekonominë e Perandorisë Romake

Ndërhyrja e shtetit në veprimtarinë ekonomike nuk ishte shumë e zakonshme, ndaj lejohej konkurrenca e lirë. Mund të kishte ndërhyrje nga shteti vetëm nëse e kërkonin nevojat publike.

Llogaritë publike të Romës së Lashtë financoheshin rrënjësisht nëpërmjet taksave direkte, duke paguar haraç që varionin nga 5% në 10% të të ardhurave. Ndërsa është e vërtetë, kishte edhe taksa indirekte për trashëgiminë, skllevër, lojëra gladiatoriale dhe për importin e sendeve luksoze. Po kështu, minierat e arit, argjendit dhe bakrit ishin gjithashtu një burim i rëndësishëm të ardhurash për Romën.

Në kapitullin mbi shpenzimet publike gjejmë se Romës i duhej të mbante një ushtri të madhe për të ruajtur territorin e saj të gjerë. Kështu, një pjesë e rëndësishme e shpenzimeve ishte e destinuar për mirëmbajtjen e ushtrisë. Gjithashtu aparati burokratik i shtetit mori një pjesë të mirë të shpenzimeve, pa harruar fondet e përdorura për mirëmbajtjen e rrugëve, postave dhe shpenzimet e pallatit.

Në rast se plebs ose ushtarët kishin nevojë për ndihmë financiare, jepeshin disa përjashtime nga taksat ose bëheshin donacione.

Minierat në Romën e Lashtë

Aktiviteti minerar kishte një rëndësi të madhe si burim burimesh për Romën e Lashtë. Kështu, nga Galia përftohej hekuri, ndërsa minierat e Britanisë siguronin bakër dhe minierat e Pangeos (Greqi) ofronin ar.

Mermeri është marrë nga minierat e ishullit Paros dhe Pentelic, tregtia e të cilit shtrihej nga Greqia deri në Gadishullin Iberik. Nga ana tjetër, nga Azia e Vogël përftohej ari, argjendi, bakri dhe hekuri, ndërsa minierat e Egjiptit siguronin porfirin dhe mermerin e nevojshëm për ndërtimin e skulpturave.

Ndërsa minierat më fitimprurëse mbetën në duart e shtetit, ato më pak produktive jepeshin me qira. Prandaj, ata që i shfrytëzonin duhej t’i paguanin Romës një kanun. Ata që shfrytëzonin minierat ishin të lirë të zgjidhnin midis punës së lirë dhe punës së skllevërve.

Veprimtaritë bujqësore

Në ekonominë e Romës së lashtë, bujqësia vlerësohej si një veprimtari prestigjioze, pasi ky qytetërim kishte si origjinë një shoqëri bujqësore dhe blegtorale.

Patricët, ashtu si elita sociale, kishin vila luksoze dhe shfrytëzonin sipërfaqe të mëdha toke ose prona të mëdha. Ndërkaq, skllevërit kryenin punë në arë, ku prodhoheshin ushqime të ndryshme. Këto produkte, duke qenë të prishshme, transportoheshin çdo ditë në tregje.

Kishte edhe fermerë të vegjël që zotëronin prona të vogla ose që jepnin toka me qira patricëve. Në këmbim, fermerët e vegjël të lirë u jepnin një pjesë të të korrave patricëve.

Artizanat

Prodhimi artizanal ishte shumë i larmishëm dhe praktikisht e gjithë puna e ndërtimit vendas iu besua zejtarëve të qytetit.

Për më tepër, artizanët përdornin lëndë të para lokale për punën e tyre. Kështu, profesionet si marangozët, farkëtarët dhe gratë që endeshin në tezgjah luanin një rol të rëndësishëm në ekonominë e Perandorisë Romake.

Duke qenë një prodhim artizanal, prodhimi masiv përdorej rrallë. Vetëm në raste të caktuara, si tekstilet, qeramika apo qelqi, mund të prodhohej në shkallë të gjerë.

Qytetet e Azisë së Vogël ishin në ballë në artizanatin e tekstilit dhe ngjyrosjes, pa harruar zonat e Lindjes së Mesme si Bejruti, Tiro, Byblos, Tiberias dhe Palestina, të cilat, në gamën e tyre të gjerë të tekstileve, i shtuan mëndafsh nga Kina.

Për sa i përket prodhimit të ilaçeve dhe parfumeve, u dalluan qytetet egjiptiane të Aleksandrisë dhe Tebës. Pikërisht edhe nga Egjipti, Roma furnizohej me papirus.

Tregtisë

Në kohën e Perandorisë Romake, niveli më i lartë i trafikut tregtar zhvillohej brenda kufijve të vetë Perandorisë.

Për të lehtësuar lëvizjen e mallrave u ngritën rrugë dhe u siguruan harta dhe udhërrëfyes. Nga ana tjetër, transporti detar lejonte lëvizjen e ngarkesave të rëndësishme të mallrave. Kështu, anijet më të mëdha të kohës, nuk arritën të transportonin ngarkesa mbi 150 tonë.

Porti i Ostias ishte jetik për ekonominë e Perandorisë Romake, ndërsa, në Lindje, porti i Aleksandrisë ishte më i rëndësishmi. Duke pasur parasysh rëndësinë tregtare të porteve, shteti kreu punë të rëndësishme për përmirësimin e tyre. Në këtë kuptim, portet ishin të pajisura me fare dhe magazina.

Pikërisht aktiviteti i porteve nënkuptonte nevojën për punë dhe shërbime plotësuese si ato të varkatarëve, marangozëve dhe punëtorëve të litarit. Këta profesionistë erdhën për të krijuar shoqata të quajtura kolegji , të gjitha me qëllim të mbrojtjes së interesave të tyre.

Disa muaj, kushtet e këqija atmosferike, e detyruan tregtinë të ndalonte. Ishte ai që njihej si “det i mbyllur”. Për të promovuar sigurinë e tregtisë detare, autorizohej vetëm tregtia bregdetare, ku anija lundronte afër bregut.

Bilanci tregtar ishte i mangët për Perandorinë Romake, pasi importonte sende luksi si fildish, erëza, pomada, kafshë ekzotike, mëndafsh dhe gurë të çmuar. E gjithë kjo kërkonte pagesa me ar dhe argjend. Këto lloj importesh ishin të dëmshme për ekonominë e Perandorisë Romake./definebusinessterms/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit