1.4 C
Pristina
Thursday, December 7, 2023

A e prish agjërimin shija e karafilit në mbushjet e dhëmbëve?

Më të lexuarat

Pyetja:

Para muajit të Ramazanit, kisha dhimbje të forta në një nga dhëmbët e mi dhe dentisti bëri një mbushje të përkohshme. Mbushja që kam më bën të kem një shije të vazhdueshme të karafilit në gojë dhe e gëlltisë atë kur gëlltisë pështymë; është shumë e vështirë të heqësh qafe. A e prish agjërimin gjatë muajit të Ramazanit prania e kësaj shije dhe gëlltitja e saj me pështymë?

***

Përgjigjja:

Falënderimi i takon Allahut.

Nëse amalgama e mbushjes përzihet me vajin e karafilit për të qetësuar nervin, atëherë kjo nuk e prish agjërimin, edhe nëse vëreni shijen e karafilit, sepse nuk rrjedh asgjë nga mbushja, ose është një sasi shumë e vogël që përzihet me pështymë dhe nuk mund të nxirret, kështu që anashkalohet, sikurse nuk anashkalohet çdo ujë që mbetet pas shpëlarjes së gojës gjatë marrjes së abdesit dhe përzihet me pështymë dhe arrin në stomak, dhe si çdo shije e mbetur e misvakut në gojë gjithashtu anashkalohet.

Mjekët kanë deklaruar se sivaku përmban tetë substanca kimike që mbrojnë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve nga sëmundjet dhe ato treten në pështymë dhe hyjnë në fyt. Transmetohet në Sahih Buhariu nga ‘Amir ibn Rabi’ah: “E pashë të Dërguarin e Allahut ﷺ duke pastruar dhëmbët me misvak ndërsa ai agjëronte, më shumë se sa mund të numëroja.”

Çdo substancë e tillë që hyn në stomak anashkalohet, sepse është një sasi e vogël dhe nuk gëlltitet me qëllim.

Muftirat es-Siyam el-Mu‘asirah, f. 33, nga Dr. Ahmad al-Khalil; el-Muftirat et-Tibbijeh el-Mu‘asirah, fq. 165, nga Dr. ‘Abd ar-Razzaq el-Kindi.

Nëse kjo substancë anashkalohet sepse është një sasi e vogël dhe nuk gëlltitet qëllimisht, atëherë anashkalohen edhe gjurmët e karafilit, nëse supozojmë se diçka rrjedh nga mbushja.

Dhe Allahu e di më së miri.

islamqa.info

 

 

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit