26.2 C
Pristina
Friday, July 12, 2024

A do ta shohin besimtarët Allahun në ahiret?

Më të lexuarat

Pyetje: “Ka një debat mbi çështjen e shikimit në Allahun (subhanehu ue teala) në ditën e gjykimit. Ka shumë argumente për këtë. Disa njerëz thonë se Allahu nuk do të shihet, ndërsa të tjerë pretendojnë të kundërtën. Secila palë citon ajete dhe hadithe me të cilën dëshirojnë të hedhin poshtë mendimet e njëri-tjetrit. Na jep një përgjigje për këtë pyetje, Allahu ju shpërbleftë me të mira.”

Përgjigje: “Mendimi i Ehl-us-Sunnetit dhe Xhematit, gjithashtu Ixhma’i (konsensusi) i sahabëve (radijAllahu anhum) dhe pasardhësve të tyre, është se ata do ta shohin Allahun (subhanehu ue te ala) në ditën e ringjalljes.

Besimtarët do ta shohin Atë, madje edhe në xhenet dhe për këtë janë dakord sahabët dhe të gjithë Eh-us-Sunneti dhe Xhemati. Kjo vërtetohet nga ajetet e Kur’anit dhe Sunneti i pastër autentik.

Allahu (azze ue xhel), thotë:

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ {22} إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ {23}

“Atë ditë do të ketë fytyra që shkëlqejnë; që Zotin e tyre e shikojnë.” 1

Shikojnë në Fytyrën e Tij (tebareke ue te ala):

لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ

“Atyre që bëjnë vepra të mira, u takon e mira (xhenneti) edhe më tepër (e shohin Allahun).” 2

Është transmetuar në formë autentike se profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

 “E mira” është xhhenneti. Ndërsa “edhe më tepër” nënkupton shikimin në Allahun.” [es-Sunneh nga Abdullah bin Ahmed vol 1 nr. 443]

Thotë Allahu në një ajet tjetër:

كَلَّا إِنَّهُمْ عَن رَّبِّهِمْ يَوْمَئِذٍ لَّمَحْجُوبُونَ

“Jo dhe Jo! Atë ditë do të jenë të penguar prej Zotit të tyre (që ta shohin Atë).” 3

Nëse kufarët do të jenë të penguar, duhet ta dini se besimtarët nuk do të jenë të penguar nga shikimi në Allahun. Përkundrazi, ata do ta shohin Zotin e tyre në ditën e ringjalljes dhe në xhenet. Shumë hadithe janë transmetuar nga profeti (salAllahu alejhi ue selem) të cilat argumentojnë se besimtarët do ta shohin Zotin e tyre në ditën e ringjalljes, dhe në xhenet.

I dërguari i Allahut (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

إنكم سترون ربكم يوم القيامة كما ترون القمر ليلة البدر

“Ju do ta shihni Zotin tuaj në Ditën e Kiametit, ashtu siç e shihni hënën kur është e plotë.” 4

Në një tjetër transmetim të këtij hadithi thuhet:

لا تضارون في رؤيته

“Nuk do të dëmtoheni duke shikuar Atë.” 5

Kurse në një transmetim tjetër thuhet:

كما ترون الشمس صحوا ، ليس دونها سحاب

“Ashtu siç mund ta shohësh diellin pa re nën të.” 6

Këto janë fjalë të qarta dhe të kuptueshme, ai (salAllahu alejhi ue selem) e qartësoi se besimtarët do ta shohin Zotin e tyre në mënyrë të qartë ashtu si shikohet dielli pa re që e mbulon atë, apo edhe si hëna e plotë kur qielli është i pastër. Pas këtij sqarimi, a ka ndonjë sqarim më shumë? Ky shpjegim është shumë i qartë dhe i kuptueshëm.

Pos kësaj, shtoi profeti (salAllahu alejhi ue selem) se besimtarët do ta shohin Atë edhe në xhenet. Kështu që, nëse një person e mohon shikimin, domethënë se besimtarët do ta shohin Allahun në ditën e gjykimit në xhenet, ai është një bidatçi i humbur.”


1 El-Kijameh 75:22-23

2 Junus 10:26

3 El-Mutaffifin 83:15

4 Muslimi

5 Tirmidhiu

6 Bukhariu

 

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (vdiq. 1420)
Burimi: Fatauah Nur ’ala Darb Vol 1: 157-158
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com 

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit