0.3 C
Pristina
Thursday, January 26, 2023

Si të ndërtoni një sistem shpërblimi që rrit motivimin tuaj

Më të lexuarat

Mund të duhet kohë dhe rregulla të shumta për të ndërtuar një sistem shpërblimi që do të funksionojë për motivimin tuaj. Që të ndodhë kushtëzimi operativ  kur bëhet një lidhje midis një sjelljeje dhe një pasoje  planifikimi i shpërblimeve duhet të bëhet me kujdes që të ndihmojë krijimin e zakoneve të reja.

Një studim i kryer në 2018 krahasoi përfitimin e marrjes së shpërblimeve të shpeshta për kryerjen e detyrave të vogla me premtimin e një shpërblimi për përfundimin e një projekti të gjatë. Studiuesit, Kaitlin Woolley dhe Ayelet Fishbach, zbuluan se kur ishte në dispozicion një shpërblim i vogël dhe i rregullt, pjesëmarrësit përjetuan interes dhe kënaqësi më të madhe në punën e tyre sesa ata që prisnin shpërblimin e vonuar.

Ne duhet të fillojmë me përforcim të vazhdueshëm për të rritur motivimin. Nëse dëshironi të mësoni një gjuhë programimi për shembull, do t’ju duhet të shpërbleni veten sa herë që uleni për të mësuar veten. Kjo do të përforcojë një lidhje pozitive me zakonin, duke e bërë më të lehtë mbajtjen e praktikës së rregullt. Vetëm pasi përforcimi i vazhdueshëm të ketë ndihmuar në krijimin e zakonit tuaj të dëshiruar, mund të kaloni në shpërblime me ndërprerje. Për të mbajtur dopaminën në sistemin tuaj mesokortikolimbik, mund të krijoni për shembull një “llotari të vetë-motivimit”. 

Funksionon kështu: së pari, shkruani një sërë çmimesh në copa letre dhe vendosini në një filxhan ose kavanoz. Çmimet duhet të jenë gjëra që ju do t’i vlerësoni vërtet, të tilla si një stilolaps i ri, një ditar i freskët ose një vakt jashtë. Sa herë që arrini një qëllim, nxirrni një çmim në mënyrë të rastësishme dhe shijoni nxitimin për të shpërblyer veten. Trajtimi rregullisht me ato dhurata të papritura do t’ju ndihmojë të mbani sjellje të reja pozitive, pasi do të vazhdoni të kryeni detyrën me shpresën e një shpërblimi që do të vijë përsëri.

Si të zgjidhni shpërblime efektive?

Për të krijuar një sistem shpërblimi efektiv që nxit vetë-motivimin, do t’ju duhet të zgjidhni shpërblimin tuaj me mençuri. Shpërblimet janë personale për individin dhe për këtë arsye do të varen nga nevojat dhe preferencat tuaja.

Lista e mëposhtme e ideve mund t’ju ndihmojë të filloni të mendoni se cilat shpërblime do t’ju inkurajojnë të nxisni vetë-motivimin, bazuar në interesat tuaja:

Mos u dekurajoni nëse vendosni një sistem shpërblimi dhe zbuloni se duket se nuk funksionon për ju. Gjëja kryesore është të përcaktoni se çfarë duhet të ndryshoni. Ndoshta ju duhet të shpërbleheni më rregullisht ose për momente më të vogla, ose mund t’ju duhet të mendoni për një shpërblim më tërheqës. nesslabs
- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit