0.9 C
Pristina
Friday, December 8, 2023

Parashikimi për ekonomitë e Ballkanit: ku në ulje e ku në ngritje?

Më të lexuarat

Inflacioni, Shqipëria në vend të parë…për mirë

Këtë vit, Serbia do të ketë rritjen më të ulët ekonomike në Ballkanin Perëndimor dhe Mali i Zi do të ketë rritjen më të lartë, sipas parashikimeve të Institutit të Vjenës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare (WiiW).

Rritja e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) të Serbisë në vitin 2023 parashikohet nga Instituti i Vjenës në 1.3 për qind, pas 2.3 për qind një vit më parë.

Buxheti i Serbisë për vitin 2023 parashikon rritje të PBB-së prej 2.5 për qind, ndërsa Banka Kombëtare e parashikon atë ndërmjet dy dhe tre për qind dhe BERZH-i e parashikon atë në dy për qind.

Në vitin e ardhshëm, GDP-ja e Serbisë, sipas parashikimit të Institutit të Vjenës, do të rritet me 2,5 për qind, ndërsa në vitin 2025 me tre për qind.

Ministria e Financave e Serbisë njoftoi se borxhi publik i Serbisë në fund të majit të këtij viti arriti në rreth 35,52 miliardë euro, që është 51,4 për qind e PBB-së.

Në fund të muajit prill, borxhi publik ishte 34.94 miliardë euro.

Në vitin 2023, Mali i Zi, Kosova dhe Shqipëria do të kenë një rritje të PBB-së prej më shumë se tre për qind. Mali i Zi nga 3.5 për qind, Kosova nga 3.4 dhe Shqipëria nga 3.3 për qind. Bosnja do të shënojë rritje prej 1.5 për qind dhe Maqedonia e Veriut 1.6 për qind.

Në nivelin e Ballkanit Perëndimor, rritja e PBB-së do të jetë mesatarisht 1.9 për qind në vitin 2023, pastaj 2.8 për qind në vitin e ardhshëm, ndërsa në vitin 2025 do të kalojë paksa tre për qind.

Inflacioni më i ulët në Shqipëri

Inflacioni në Ballkanin Perëndimor në vitin 2023 parashikohet mesatarisht 9.5 për qind, më i larti në Serbi – 12 për qind dhe më i ulëti në Shqipëri – katër për qind.

Instituti i Vjenës analizoi ekonomitë e 23 vendeve në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore në raportin “Parashikimet e verës: Rritja në Evropën Lindore po dobësohet”.

Rritja e dobët pritet në shumë nga ekonomitë e rajonit, pavarësisht nga ajo që thuhet të jetë një qëndrueshmëri mbresëlënëse në trajtimin e pasojave ekonomike të luftës në Ukrainë.

Rritja e PBB-së së rajonit parashikohet në 1.6 për qind në vitin 2023.

Në njoftimin e WiiW thuhet se ekonomitë e rajonit vazhdojnë të rëndohen rëndë nga inflacioni i lartë, shtrëngimi i politikës monetare dhe dobësia e mjedisit ndërkombëtar.

Instituti i Vjenës parashikon rritjen ekonomike të vendeve të rajonit që janë anëtare të BE-së në një mesatare prej 1.2 për qind në vitin 2023. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit