0.9 C
Pristina
Friday, December 8, 2023

Pamje: “Molla e Kuqe” turke, në majat botërore të industrisë luftarake

Më të lexuarat

Në deklaratën e prodhuesit turk të mjeteve ajrore pa pilot Baykar thuhet se avioni “Bayraktar Kizilelma” dhe avioni luftarak turk pa pilot “Bayraktar Akinci” pas testimit të parë më 24 prill 2023 dhe më pas në TEKNOFEST arritën një sukses të madh, e para e tillë në historinë e aviacionit botëror.

Përkatësisht, në qiellin mbi Stamboll, “Bayraktar Kizilelma” dhe “Bayraktar Akinci” kanë kryer disa herë të njëjtin fluturim, gjë që është vërejtur nga vizitorë të shumtë të TEKNOFEST-it dhe qytetarë të tjerë.

Përveç këtij fluturimi magjepsës, TEKNOFEST, festivali më i madh i aviacionit dhe teknologjisë në Turqi, i mbajtur në Aeroportin Ataturk në Stamboll nga 27 prilli deri më 1 maj 2023, pa arritje dhe suksese të tjera të rëndësishme.

“Bayraktar Kizilelma” ka kryer disa herë një fluturim formacioni së bashku me jet “SoloTurk”.

Më pas, më 1 maj, ditën e fundit të TEKNOFEST 2023, “Yjet turke”, të përbërë nga avioni luftarak pa pilot “Bayraktar Kizilelma”, avioni luftarak F-16 Soloturk dhe avionët F-5, kryen një performancë të paprecedentë në qiell.

Ata arritën të kryejnë një fluturim formacioni në formën e një flote, e cila tashmë konsiderohet si “fillimi i një epoke të re” në historinë e aviacionit botëror.

 Zhvillimi dhe prodhimi i avionëve

Vazhdojnë aktivitetet në fushën e zhvillimit dhe prodhimit të avionit “Bayraktar Kizilelma”, dy prototipe të të cilit janë prodhuar me sukses deri më tani. Prodhimi masiv i avionit luftarak kombëtar pa pilot të Turqisë është planifikuar të fillojë në vitin 2024.

Gjithashtu, avioni “Bayraktar Kizilelma” si dhe avioni luftarak pa pilot Bayraktar TB3 u gjetën më 10 prill në kuvertën e anijes turke TCG Anadolu, anija e parë luftarake pa pilot në botë. Fluturimet testuese nga ajo anije duhet të fillojnë në vitin 2025.

Kompania Baykar filloi projektin e zhvillimit dhe prodhimit të avionit të parë luftarak turk pa pilot “Bayraktar Kizilelma” në vitin 2021, tërësisht me mjetet dhe kapacitetet e veta.

Prototipi i parë, i caktuar TC-OZB, doli nga linja e prodhimit më 14 nëntor 2022 dhe u transferua në Qendrën e Trajnimit dhe Testimit të Fluturimit AKINCI në qytetin turk të Corlu.

“Bayraktar Kizilelma” është menduar për operacione luftarake ajër-ajër dhe ajër-tokë, ku ekspertët turq përfshijnë dhe prodhojnë teknologjinë e inteligjencës artificiale në të. Karakterizohet gjithashtu nga shikueshmëria e ulët dhe dukshmëria e vështirë në radarë. Ky produkt revolucionar i industrisë turke të mbrojtjes ngrihet nga një pistë shumë e shkurtër dhe mund të ngrihet dhe të ulet në kuvertën e anijeve transportuese.

Pesha e tij e ngritjes është 8.5 ton dhe ka një ngarkesë prej 1500 kilogramësh, duke përdorur një arsenal të gjerë armësh dhe raketash turke.

 Kompania turke Baykar

Kompania turke Baykar ka kaluar konkurrentët nga Shtetet e Bashkuara, Evropa dhe Kina dhe këtë vit nënshkroi një marrëveshje duke filluar eksportin e avionëve luftarakë pa pilot Bayraktar TB2 në Kuvajt.

Kompania Baykar fiton tre të katërtat e të ardhurave të saj nga eksportet dhe të gjitha projektet e saj nga fillimi e deri më sot i realizon me fondet e veta, duke përfshirë procesin e kërkimit dhe zhvillimit të aeroplanëve dhe mjeteve ajrore pa pilot që nga viti 2003.

Vitin e kaluar kjo kompani ka realizuar eksporte në vlerë prej 1.4 miliardë dollarësh. Deri më tani, ajo ka nënshkruar marrëveshje për eksportin e avionit luftarak pa pilot TB2 me 30 vende. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit