1.7 C
Pristina
Thursday, December 7, 2023

Ekspertët po zhvillojnë ‘pemë diellore’ që mund të ngarkojnë veturat elektrike

Më të lexuarat

Të frymëzuar nga natyra, pemët diellore të SolarBotanic përdorin nanoteknologji fotovoltaike në formë gjetheje, me shtresë të hollë, për të shfrytëzuar energjinë e diellit dhe eventualisht të erës, për të ngarkuar veturat elektrike ose për t’u ruajtur për përdorim në të ardhmen.

Ndërsa planeti po ngrohet me një ritëm të paprecedentë dhe djegia e lëndëve djegëse fosile vazhdon të prodhojë mbi 75 për qind të gazrave globale serrë, një tranzicion i suksesshëm global drejt energjisë së rinovueshme është një nga sfidat më të mëdha dhe më të ngutshme me të cilat është përballur ndonjëherë njerëzimi. Ndërsa gjigantët e energjisë po thellojnë hulumtimet e tyre në R&D për zgjidhje të rinovueshme, një shpërthim inovacionesh praktike veçanërisht rreth teknologjive diellore ka ardhur një nga startup-et duke përfshirë BioLite dhe Sunlit Sea.

Një ekip i hulumtuesve nga Universiteti i Sheffield po punojnë në zhvillimin e prototipit të “pemës solare” që mund të mbushë veturat elektrike.

Ky Universitetit po bashkëpunon me kompaninë SolarBotanic Trees, për të zhvilluar prototipin që do të ishte i gatshëm për prodhim.

Kjo “pemë solare” do të vendoset në “lokacione të ndjeshme estetike”, dhe do të përshtatet lehtë me ambientin.

 

Ato do t’i karakterizojë kupola që absorbon energjinë diellore, e në mënyrë direkte mund të qartët në vetura apo edhe mund të akumulojë dhe të përdoret sa herë që është nevoja.

Ky koncept është menduar shtatë vite më parë, kurse prototipi do të zhvillohet deri në versionin final që do të jetë i qasshëm deri kah mesi i vitit të ardhshëm.

“Pema solare” do të gjendet në parkingjet e aeroporteve, në qendra tregtare dhe në stadiume e vende tjera të ngjashme.

RAW Charging Group tashmë ka porositur 200 pemë të tilla.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit