12.8 C
Pristina
Saturday, April 20, 2024

VASKO DE GAMA – Në gjeografi e njohim si një hero – Por cila është e vërteta tjetër?

Më të lexuarat

VASKO DE GAMA
Në Gjeografi e njohim si një hero i cili ishte një lundërtar që hapi rrugën për në Indi.

Por a e keni ditur se:
1.”Në datën 1 tetor 1502, ai në mënyrë të pamëshirshme urdhëroi vrasjen e 700 pelegrinëve të pafajshëm Malabar. Një pjesë prej këtyre pelegrinëve ishin gra dhe fëmijë,” thotë historiani J.B.P. More – Paris.

Ngjarja u përshkrua kështu: “Në incidentin më të frikshëm, a Gama ndaloi një anije që mbante familje myslimane që ktheheshin nga një pelegrinazh fetar në Mekë, Arabia Saudite sot. Da Gama mbylli pasagjerët në trupin e anijes dhe, edhe pse anëtarët e ekuipazhit të tij i bënë thirrje të mos e bënte, ai e ndezi zjarr anijen e pelegrinëve, duke vrarë ngadalë qindra burra, gra dhe fëmijë.”

Bbc për vrasjen e pelegrinëve shënon: Da Gama ndezi anijen në flakë për katër ditë deri sa të gjithë vdiqën.
Andaj një nga historianët tha: “Ai po vepronte nën urdhrat dhe bekimet e mbretërisë portugeze dhe Kishës, të cilat duhet të mbajnë përgjegjësi për këto krime dhe për kolonializmin.”

  1. Tregohet se: Da Gama shkatërroi pothuajse 300 xhami në një prej kryqëzatave të tij në Afrikën Lindore.
  2. Në Mombasa në vitin 1497, Da Gama torturoj me vaj të nxehtë peshkatarët mysliman.
  3. Në 1498 ai pa dallim vriste civilë në Ishullin mysliman Mozambik.

Senad Ramadani

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit