2.7 C
Pristina
Saturday, December 9, 2023

Turku bën xhiron e botës për të luftuar racizmin dhe islamofobinë

Më të lexuarat

Një turk me banim në Gjermani u nis në vitin 2020 në një turne me biçikletë që e ka çuar atë në pjesë të ndryshme të botës me misionin për të rritur ndërgjegjësimin për plagët e racizmit dhe islamofobisë.

Recai Karaca Pak po ngiste biçikletën e tij për të përhapur një mesazh: lajmet raciste dhe islamofobike kundër muslimanëve dhe turqve në Evropë janë të pabaza.

Inxhinieri 47-vjeçar filloi udhëtimin e tij në gusht të vitit të kaluar dhe arriti në Turqi pas gjatshtë javësh. Pasi vizitoi provincat e ndryshme turke për një vit, Pak erdhi në Stamboll më 29 tetor.

Duke folur për udhëtimin e tij të gjatë, Pak tha se ka një fushatë të vazhdueshme mediatike për shpifje kundër muslimanëve dhe turqve në Evropë.

“Kjo situatë i hap derën racizmit. Unë u nisa me biçikletë për të rritur ndërgjegjësimin dhe u nisa nga Evropa në Turqi. Udhëtova në shumë vende evropiane dhe u thashë njerëzve se propaganda kundër muslimanëve ishte e gabuar,” tha ai.

“Ata evropianë e dinë se muslimanët nuk janë kundër tyre. Ata kanë marrëdhënie vëllazërore me muslimanët. Por ata që nuk i njohin muslimanët mbajnë distancë për shkak të propagandës mediatike,” shpjegoi ai, duke shtuar, “Unë dua t’i tregojmë humanitetin dhe karakterin tonë ata që nuk na njohin”.

“Muslimanët përballen me racizëm dhe hasin vështirësi në gjetjen e një pune ose marrjen me qira të një apartamenti në shumë vende. Xhamitë tona përballen me mbi 400 sulme në një vit. Zgjidhja është të prezantojmë dhe të shprehemi,” tha Pak, duke vënë në dukje se ai donte të informonte botën për të qenit turk, si dhe për kulturën turke dhe shkallën e racizmit kundër turqve dhe myslimanëve.

Duke thënë se ai do të shkojë në Mongoli nga Turqia me aeroplan dhe më pas do të kthehet në Turqi me biçikletën e tij, Pak shtoi: “Unë planifikoj të udhëtoj gati 14,000 kilometra (8,700 milje) duke ecur me biçikletë në vendet e paraardhësve tanë. Ne do të vendosim një tabelë kundër çdo lloj racizmi kudo që shkojmë. Shumë njerëz do të më shoqërojnë në këtë rrugë.”

/muslimania.al/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit