9.1 C
Pristina
Wednesday, February 21, 2024

Pj1. Zbatimi i ideve te Ibn Haldunit në Kinë dhe Arabinë Saudite

Më të lexuarat

Ibn Halduni zhvilloi një “model të shkatërrimit të gjeneratave” që shpjegon ciklin e jetës së dinastive ndërsa ato themelohen, rriten të fuqishme dhe në mënyrë të pashmangshme bien në kalbje dhe rrënim. A po ecin Kina dhe Arabia Saudite të njëjtin kurs?

Vitet e fundit janë parë dy zhvillime të ngjashme, por të pavarura në Arabinë Saudite dhe Kinë. Të dy kombet kanë dëshmuar ngritjen e liderëve që kanë përmbysur traditat dhe normat e vjetra, ndërsa kanë grumbulluar një sasi të paparë pushteti për veten e tyre.

Ndonëse të palidhura, këto kapje të njëkohshme të pushtetit ofrojnë një mundësi për të rishikuar idetë e diskutuara për herë të parë nga Ibn Khalduni shumë shekuj më parë. Mund të duket e çuditshme të mbështetemi te një historian afrikano-verior i shekullit të 14-të për të shpjeguar pse këto zhvillime do të shkaktojnë probleme serioze afatgjata në të dy kombet, apo edhe për t’i diskutuar ato së bashku, por kjo është pikërisht ajo që do të përpiqet kjo ese.

Mukadimeja e Ibn Haldunit është përshkruar si një nga librat më të mëdhenj historikë të shkruar ndonjëherë. Edhe pse i merituar, ky lavdërim i lartë vështirë se bën drejtësi për shtrirjen dhe frymën e punës së tij. Mukadimeja është më shumë se thjesht një libër historie. Ai siguron një kornizë analitike që shpjegon zbaticën dhe rrjedhën e vetë historisë.

Ibn Halduni zhvilloi një model të kalbjes së gjeneratave që shpjegon ciklin e jetës së dinastive ndërsa ato themelohen, rriten të fuqishme dhe në mënyrë të pashmangshme bien në kalbje dhe rrënim. Ai e bëri këtë pasi ekzaminoi Umajadët, Abasidët dhe dinastitë e ndryshme myslimane të Afrikës Veriore dhe Iberike. Pavarësisht fokusimit në evolucionin e dinastive myslimane, idetë e tij bazohen në tema universale në lidhje me dallimet midis absolutistëve dhe institucioneve politike pluraliste dhe sesi suksesi shpesh mbart farat e dënimit të tij me vete. Si rezultat, ato janë ende të dobishme kur shqyrtohen sistemet politike moderne.

Sipas Ibn Haldunit, të gjitha dinastitë ndjekin një model natyror. Ato janë themeluar nga grupe të fuqishme që marrin kontrollin politik të shoqërive të tyre bazuar në kohezionin dhe ashpërsinë e tyre grupore, dhe mënyrën në të cilën këto karakteristika çojnë në aftësitë luftarake. Ai e quan këtë “ndjenjë grupi”, e cila është mënyra e tij e shkurtër për të përshkruar lidhjet që i lejojnë njerëzit të punojnë së bashku për të arritur atë që ai e quan “autoritet mbretëror” ose kontroll politik mbi shoqëritë e tyre. Në kohën e Khaldun, këto lidhje ishin kryesisht familjare ose fisnore, por ai gjithashtu kuptoi se ato mund të bazoheshin në faktorë shtesë si feja ose përvojat e përbashkëta.

Arabia Saudite nuk është veçse e fundit në vargun e gjatë të diktaturave të trashëguara arabe që datojnë nga epoka e Umajadëve dhe, si rezultat, përshtatet jashtëzakonisht mirë me modelin e Khaldun. Ushtrimi më interesant është të mendosh se si Partia Komuniste Kineze (PKK) funksionon njësoj si fiset dhe grupet familjare të kohës së Khaldun-it. Themeluesit e Kinës moderne mund të mos kenë zotëruar ashpërsinë beduine të fiseve arabe që studionte Khaldun. Por ashtu si teoritë e tij u provuan njëlloj të zbatueshme për fiset turke që themeluan Perandorinë Osmane dhe se si jeta e tyre në stepë i dha formë atyre dhe i lejoi ata të zëvendësonin arabët, ato mund të shihen në punë mes atyre që i mbijetuan sprovave të Marshit të gjatë. për të themeluar shtetin modern të Kinës.

Khaldun shpjegon se ndërsa formohet një dinasti e re, ndjenja e fortë e grupit të anëtarëve të saj u lejon atyre të krijojnë struktura pushteti që janë më pluraliste dhe të zbatojnë politika të favorshme për rritje dhe prosperitet, pasi kursimi dhe stili i tyre i thjeshtë i jetesës çojnë në një qeverisje relativisht beninje, laissez-faire. . Por me kalimin e kohës, ndërsa dinastia plaket, dy faktorë të lidhur por të pavarur çojnë në zhdukjen e saj.

E para është se sapo grupi merr pushtetin, anëtarët e tij fillojnë të jetojnë stile jetese luksoze, gjë që korrupton karakterin e tyre dhe çon në dobësim të financave. Ndërsa kjo po ndodh, shfaqet një sundimtar që përqendron pjesën e luanit të pushtetit në duart e tij ose të mbështetësve të tij të ngushtë. Sipas mendimit të Khaldun, është konsumimi i tepërt i luksit dhe përqendrimi i pushtetit në duart e një sundimtari të plotfuqishëm që përfundimisht i dënon dinastitë.

Pasi sundimtari grumbullon pjesën më të madhe të pushtetit për veten dhe mbështetësit e tij të ngushtë, ushtrimi i pushtetit politik nuk kufizohet më nga mekanizmat institucionalë apo marrëveshjet e ndërtimit të konsensusit. Prandaj, ajo bëhet më e varur nga personalitetet dhe aftësitë e atyre individëve që e përdorin atë. Në fillim të dinastisë, sundimtari ka ende “rezistencën e shkretëtirës” (ose diçka të krahasueshme) që lejon një udhëheqje të mirë. Duke mësuar drejtpërdrejt nga baballarët e tyre, brezi i dytë zakonisht do të jetë gjithashtu sundues efektiv. Por ndërsa dinastitë plaken, ato bëhen të buta dhe të prishura. Çdo brez i njëpasnjëshëm sundimtarësh bëhet më i dobët sa më shumë largohen nga forca dhe vitaliteti i pranishëm në themelimin e dinastisë.

 

Procesi nuk ndodh brenda natës. Khaldun thotë se zakonisht duhen nga tre deri në gjashtë breza, sepse ndërsa çdo brez i njëpasnjëshëm rritet në gjithnjë e më shumë luks, ata humbasin “burrërinë” e tyre për shkak të mënyrës se si “luksi e korrupton karakterin”. Ndërsa zgjedhja e fjalëve nga Khaldun mund të jetë disi e vjetëruar për kohën tonë, pika që ai po përpiqet të bëjë është se trashëgimi i pushtetit dhe rritja në pasuri dhe luks sjell sundimtarë të dobët.

Shkaku kryesor është akumulimi i pushtetit nga sundimtari meqenëse modeli i Khaldun nuk fillon të hyjë në fuqi derisa sundimtari “të pretendojë të gjithë lavdinë për veten e tij”. Ndërsa dinastitë plaken, ato bëhen më absolutiste, duke e përqendruar pushtetin në duart e njerëz që nuk janë të aftë për të sunduar. Sapo të ndodhë kjo, sundimtarët fillojnë të bien në grackat e pushtetit dhe të ndjekin luksin dhe rehatinë mbi gjithçka tjetër. Kjo çon në shpenzime të kota, pasi sundimtarët duhet të paguajnë për një mënyrë jetese gjithnjë e më të bollshme dhe shpenzime më të larta shtetërore. Kjo çon në mënyrë të pashmangshme në taksa më të larta dhe të drejta të pasigurta pronësore pasi sundimtarët ua kapin pronën nënshtetasve të tyre për të paguar shpenzimet e tyre.

Kjo njëkohësisht dëshpëron aktivitetin ekonomik, minon pozicionin fiskal të qeverisë dhe redukton kohezionin social duke gërryer besimin midis sundimtarit dhe nënshtetasve. Ky proces i dobëson të gjitha shoqëritë, por ato që qeverisen nga diktaturat prishen më shpejt për shkak të mënyrës se si e përqendrojnë pushtetin në krye. Sapo të ndodhë kjo, dinastitë arrijnë “pleqërinë” të tyre, në fazën e fundit të ciklit të tyre jetësor. Sistemet politike demokratike janë më të mira në vonimin e efekteve të modelit të Khaldun-it për shkak të mënyrës në të cilën ato shpërndajnë pushtetin.

Deri tani, rëndësia si për Kinën ashtu edhe për Arabinë Saudite duhet të jetë e dukshme. Kryeministri i Kinës Xi Jinping përdori Kongresin e fundit të 20-të të Partisë Komuniste Kineze për t’i dhënë vetes një mandat të tretë të paprecedentë në detyrë. Por ngjarjet e Kongresit të 20-të ishin vite në zhvillim. Gjatë dhjetë viteve të fundit, Xi ka gërryer gradualisht normat që kanë ruajtur ekuilibrin midis fraksioneve të ndryshme të elitës së partisë komuniste të Kinës për t’u siguruar që askush nuk mund ta kundërshtojë dëshirën e tij për një qëndrim të zgjatur në detyrë.

Në një artikull të kohëve të fundit për Foreign Affairs, Jude Blanchette e përshkroi procesin në detaje teksa shpjegoi se si Xi “lëvizi me shpejtësi për të konsoliduar autoritetin e tij politik” duke margjinalizuar “armiqtë e tij” dhe duke zbutur “teknologjinë e dikurshme të Kinës dhe konglomeratet financiare” për “të shtypur”mospajtimet e brendshme”. Ai gjithashtu udhëhoqi një “fushatë për të eliminuar pluralizmin politik dhe ideologjitë liberale nga diskursi publik, shpalli udhëzime të reja që kufizojnë rritjen e anëtarësimit të partisë dhe shtoi kërkesa të reja ideologjike për anëtarët e mundshëm të partisë”. Si rezultat i këtyre përpjekjeve, ai vendosi aleatë dhe besnikë në pozita kyçe, duke garantuar kështu aftësinë e tij për të mbajtur pushtetin përtej dy mandateve. Në këtë proces, ai e ka kthyer veten në liderin më të fuqishëm të Kinës që nga Deng Xiaoping.

Burimi : MuslimVibe

Përktheu : Ekonomia Islame

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit