-1.7 C
Pristina
Wednesday, March 29, 2023

‘Muslimanët po vijnë’, një kritikë e guximshme e Islamofobisë dhe politikës së frikës ndaj “Tjetrit” imagjinar

Më të lexuarat

Në librin “Muslimanët po vijnë”, Arun Kundnani ofron një analizë të detajuar të islamofobisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara, duke shqyrtuar mënyrat në të cilat ajo është bërë një tipar qendror i politikës bashkëkohore perëndimore. Kundnani fillon librin e tij duke eksploruar origjinën e islamofobisë që nga periudha koloniale dhe duke eksploruar mënyrat me të cilat fuqitë perëndimore kanë përdorur idenë e “kërcënimit islamik” për të justifikuar ndërhyrjet ushtarake dhe dominimin në vendet me shumicë muslimane.

Ai diskuton gjithashtu rolin e medias në nxitjen e islamofobisë, duke theksuar mënyrat me të cilat muslimanët përshkruhen në lajme dhe kulturën popullore, shpesh si një grup monolit dhe kërcënues.

Një nga temat kryesore të librit është roli i “luftës kundër terrorit” në nxitjen e islamofobisë.

Kundnani argumenton se “lufta kundër terrorit” ka shërbyer për të rrënjosur më tej idenë e një konflikti të qenësishëm midis Islamit dhe Perëndimit, duke e promovuar këtë ide me anë të qeverive dhe mediave perëndimore. Kjo ka pasur pasoja në botën reale, duke përfshirë diskriminimin dhe dhunën kundër muslimanëve, si dhe përhapjen e ndjenjave anti-muslimane në mesin e popullatës së përgjithshme.

Përveç diskutimit të pasojave negative të islamofobisë, libri shqyrton gjithashtu përpjekjet dhe menyrën për ta sfiduar dhe rezistuar ndaj saj. Kundnani diskuton punën e organizatave bazë dhe aktivistëve që punojnë për të luftuar islamofobinë dhe për të promovuar mirëkuptimin dhe pranimin midis grupeve të ndryshme fetare dhe kulturore. Ai gjithashtu shqyrton rolin e komuniteteve muslimane në rezistencën ndaj islamofobisë, duke theksuar mënyrat në të cilat janë organizuar dhe kanë mbrojtur të drejtat dhe interesat e tyre.

Një nga aspektet më interesante të librit “Muslimanët po vijnë” është shqyrtimi i Kundnanit të ngritjes së partive politike të ekstremit të djathtë në Perëndim dhe mënyrat me të cilat ato kanë shfrytëzuar ndjenjat anti-muslimane për përfitime politike. Kundnani argumenton se këto parti kanë qenë në gjendje të përdorin një ndjenjë më të gjerë ankthi dhe pasigurie në mesin e popullatës, duke përdorur islamofobinë si një mënyrë për të larguar fajin për problemet sociale dhe ekonomike te “Tjetri” i perceptuar. Kjo ka pasur pasoja të serioze për komunitetet muslimane, të cilat shpesh kanë qenë objektiv i armiqësisë dhe dhunës nga grupet e ekstremit të djathtë.

Në përgjithësi, libri “Muslimanët po vijnë” është analizë e fuqishme mbi mekanizmat e nxitjes së islamofobisë në Perëndim. Kundnani ofron një analizë të nuancuar të faktorëve kompleksë që kanë kontribuar në ngritjen e ndjenjave anti-muslimane, dhe paraqet argumente bindëse për nevojën për të sfiduar dhe rezistuar ndaj Islamofobisë. Libri është një lexim thelbësor për këdo që është i interesuar të kuptojë dinamikën e islamofobisë dhe mënyrat me të cilat ajo ndikon në komunitetet muslimane në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Rreth autorit: Arun Kundnani shkruan për kapitalizmin racor dhe islamofobinë, mbikqyrjen dhe dhunën politike dhe lëvizjet radikale të njerëzve me ngjyrë. Ai është autori i librit Muslimanët po vijnë! Islamofobia, ekstremizmi dhe lufta e brendshme kundër terrorit (Verso, 2014) dhe Fundi i Tolerancës: racizmi në Britaninë e shekullit të 21-të (Plutoni, 2007), i cili u zgjodh si libër i vitit i New Statesman. Ai ka shkruar për Nation, Guardian, Washington Post, Vice dhe The Intercept. Ai ka lindur në Londër. Është transferuar në Nju Jork në vitin 2010. Ai ka një doktoraturë nga Universiteti Metropolitan i Londrës.

Librin mund ta gjeni te www.versobooks.com.

Observer

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit