7.5 C
Pristina
Saturday, March 2, 2024

Lirë

Më të lexuarat

Të ulësh do të thotë të ulësh ose ul çmimin e diçkaje në veçanti.

Ky term shërben për të treguar se një produkt ose shërbim është ulur për të rritur shitjet e tij në shumicën e rasteve.

Që çmimet janë ulur ka të bëjë shumë me sjelljen njerëzore. Nëse blini produkte nga një kompani e caktuar që fillon të rrisë çmimet e saj, më e mundshme do të jetë të shkoni në konkurs, ose marka me artikuj të ngjashëm që kanë një çmim më të ulët dhe që ofrojnë të njëjtat zgjidhje.

Ulja e çmimeve ka të bëjë shumë me kërkesën dhe ofertën e shërbimeve dhe produkteve, me rrethanat, konkurrencën në treg, zonat gjeografike apo me momente të caktuara sociale si kriza.

Në të gjitha këto raste mund të ketë gjithmonë një variacion çmimi që i përgjigjet nevojave dhe aspekteve specifike të atij momenti.

Pse mund të ulen çmimet?

Këto janë disa nga arsyet që mund të çojnë në këtë:

  • Kur një markë e re shfaqet në treg dhe është e vetëdijshme për çmimin e konkurrentëve të saj, mund të ndodhë që ajo përdor strategji të tilla si ulja e çmimeve, shitjet, blerja e tre produkteve me çmimin e dy, ndër të tjera. E gjithë kjo me synimin për të sulmuar tregun në bazë të çmimeve në mënyrë që njerëzit të kalojnë në atë markë dhe të fillojnë të njihen. Problemi i punës në bazë të çmimeve, dhe jo në një strategji të vlerës, është se do të jetë më e vështirë për t’i rritur ato, përveç faktit se do të jetë e nevojshme të shesësh më shumë që kompania të jetë fitimprurëse, dhe kjo gjithashtu mund të ndikojnë në fazën e prodhimit pasi do të duhen një numër më i madh artikujsh dhe më shumë orë punë për t’i prodhuar ato.
  • Për uljen e çmimeve kanë qenë edhe krizat sociale që kanë ndodhur gjatë historisë. Për shembull, kriza globale gjatë periudhës 2008-2014 preku Spanjën në një nga sektorët e saj më të begatë, tregun e pasurive të paluajtshme. Gjatë kësaj kohe çmimi i banesave ra ndjeshëm, ku u shtua se kishte një mungesë të madhe të kredive për pasuri të paluajtshme. Shitjet e shtëpive ranë, kompanitë e ndërtimit falimentuan dhe pikërisht atëherë filluan të shiten pasuritë e paluajtshme me çmime të reduktuara.
  • Mungesa e kërkesës çon në çmime më të ulëta për një produkt. Kur disa produkte nuk regjistrojnë një qarkullim dhe futje të mirë në treg, dhe blerjet nuk janë siç pritej, është e nevojshme të rishikohet një rënie çmimi në përpjekje për të rikuperuar dhe për të mos rrezikuar investimin e bërë për prodhimin e këtyre artikujve.
  • Sezoni i ulët. Kjo është një nga arsyet pse çmimet e produkteve bëhen më të lira. Për shembull, sezoni i shitjeve në janar. Konsumatorët kanë blerë një numër të madh artikujsh për festat e fundvitit që në këtë kohë për t’i dhënë produktet çmimet janë ulur për të mos ndalur blerjen e tyre. Përveç kësaj, me kalimin në stinët e tjera si pranvera në verë, artikujt e tekstilit të asaj stine ulen edhe në çmim për t’i shitur dhe për të filluar me stokun e ri sipas asaj periudhe të vitit./definebusinessterms/

The post Lirë appeared first on Ekonomia Islame.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit