4.9 C
Pristina
Wednesday, February 21, 2024

Katër 4 lloje të njerëzve të pasur: tre rregullat që ata përdorën për t’u bërë milionerë

Më të lexuarat

Tom Corley, një planifikues financiar dhe autor i librave mbi zakonet e të pasurve, ka botuar studimin e tij pesëvjeçar “Zakonet e të pasurve”, të cilin e nisi në vitin 2004, i cili synon të shpjegojë se si mendojnë më të pasurit në botë për paratë e tyre.

Corley thotë se secili nga 225 milionerët që ai intervistoi ra në një nga katër kategoritë:

Kursimtarët-investitorë – pavarësisht nga puna e tyre e përditshme, kursimi dhe investimi janë pjesë e rutinës së tyre të përditshme. Ata vazhdimisht mendojnë për mënyra të zgjuara për të rritur pasurinë e tyre.

Alpinistët e korporatës – Alpinistët punojnë për një firmë të madhe dhe i kushtojnë gjithë kohën dhe energjinë e tyre ngjitjes së shkallëve të korporatës derisa të arrijnë një pozicion të lartë ekzekutiv – me një pagë shumë të lartë.

Virtuozët – janë ndër më të mirët në atë që bëjnë dhe paguhen shumë për njohuritë dhe ekspertizën e tyre. Arsimi formal, si diploma të avancuara (p.sh. në drejtësi ose mjekësi), është zakonisht një parakusht.

Ëndërrimtarë – të gjithë individët në këtë grup janë duke ndjekur ëndrrën e tyre, si për shembull të fillojnë biznesin e tyre, duke dashur të jenë një aktor apo muzikant i suksesshëm. Ëndërrimtarët e duan punën e tyre dhe pasioni i tyre reflektohet në llogaritë e tyre bankare.

Rruga kursimtar-investitor kërkon rrezikun më të vogël, të paktën në krahasim me ndjekjen e një ëndrre sipërmarrëse ose një pasion artistik. Por 88 përqind e milionerëve të intervistuar, Corley thanë se kursimi ishte çelësi i suksesit të tyre financiar afatgjatë. Milionerit mesatar në këtë studim iu deshën nga 12 deri në 32 vjet për të grumbulluar një vlerë neto prej tre deri në shtatë milionë dollarë.

Këtu janë tre zakonet e tyre më të zakonshme që çdokush mund të adoptojë:

Ata po kursenin 20 për qind të pagës së tyre neto

Çdo kursimtar-investitor në studim ka kursyer vazhdimisht 20 për qind ose më shumë nga secila prej pagave të tyre neto. Shumë e kanë arritur këtë përmes tërheqjeve automatike të përqindjes fikse. Në mënyrë tipike, 10 përqind hynin në llogaritë e pensionit të kontribuar nga punëdhënësi dhe 10 përqind e tjera drejtoheshin automatikisht në një llogari të veçantë kursimi.

Një herë në muaj, kursimtarët-investitorët do të transferonin 10 për qind të akumuluar të kursimeve të tyre mujore në një llogari investimi. Edhe nëse 20 për qind është shumë tani, kursimi i vazhdueshëm me një përqindje më të vogël mund t’ju ndihmojë të përmbushni objektivat tuaja financiare për të ardhmen.

Ata investonin rregullisht një pjesë të kursimeve të tyre

Për shkak se kursimtarët-investitorët investuan vazhdimisht kursimet e tyre, paratë e tyre u rritën me kalimin e kohës. Kur nisën, interesi nuk ishte i madh, por pas 10 vitesh filluan të grumbullonin një pasuri të konsiderueshme. Duke iu afruar viteve të fundit të jetës së punës, pasuria e kursimtarëve-investitorëve u rrit në një mesatare prej 3.3 milionë dollarë.

Startup-et milionerë nuk kishin aftësinë për të investuar kursimet e tyre, veçanërisht në fazat e hershme të realizimit të ëndrrave të tyre. Çfarëdo kursimi që ata kishin u përdor si kapital qarkullues për të financuar ëndrrën e tyre. Megjithatë, kur shumica e këtyre sipërmarrësve arritën sukses në formën e fluksit të parave në dispozicion, ata menjëherë u kthyen dhe filluan të investojnë fitimet e tyre.

Ata ishin jashtëzakonisht të kursyer

Një nga emëruesit e përbashkët për milionerët e vetë-bërë ishte kursimi. Për milionerët, kursimi filloi në momentin që ata morën rrogën e tyre të parë. Për sipërmarrësit, ajo filloi në momentin kur ëndrra e tyre krijoi fluks të mjaftueshëm parash për t’i lejuar ata të kursenin dhe të investonin.

Dhe të qenit kursimtar kërkon tre gjëra: ndërgjegjësim – të qenit i vetëdijshëm se si i shpenzoni paratë tuaja, përqendrimi në cilësi – shpenzimi i parave tuaja për produkte dhe shërbime cilësore dhe blerje të volitshme – shpenzimi i sasisë më të vogël të mundshme duke blerë me çmimin më të ulët.

“Vetëm kursimi nuk do t’ju bëjë të pasur. Kjo është vetëm një pjesë e enigmës ‘Zakonet e të pasurve’ dhe ka shumë. Por kjo do t’ju lejojë të kurseni një shumë më të madhe parash. Dhe sa më shumë kursime të keni, aq më shumë para mund të investoni”, ka shpjeguar Corley./tesheshi/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit