4.6 C
Pristina
Tuesday, March 28, 2023

Infeksionet bakteriale, shkaku i dytë i vdekjeve në botë

Më të lexuarat

Cilat janë pesë bakteriet më kërcënuese në jetën tonë?

Infeksionet bakteriale janë shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në botë pas sëmundjeve të zemrës, sipas një studimi të gjerë në të cilin Staphylococcus aureus (staphylococcus arte) dhe pneumokok përmenden si dy bakteret më vdekjeprurëse, shkruan AFP.

Studimi, rezultatet e të cilit u publikuan në revistën Lancet, zgjodhi rreth tridhjetë baktere, shkaktarët më të zakonshëm të infeksioneve dhe shkencëtarët u përpoqën të vlerësonin se sa vdekje lidheshin me to.

Hulumtimi u krye si pjesë e të ashtuquajturës “barra globale e sëmundjes”.

Ky program i madh kërkimor, i financuar nga Fondacioni Bill Gates, është i një përmasash të pakrahasueshme dhe përfshin disa mijëra studiues nga shumë vende të botës.

Autorët arritën në përfundimin se “vdekjet e lidhura me bakteret e studiuara përfaqësojnë shkakun e dytë kryesor të vdekjes në botë” pas sëmundjeve koronare të zemrës, ndër të cilat dallohen sulmet në zemër.

Pesë bakteret më vdekjeprurëse

Nga 7.7 milionë vdekje të lidhura me infeksione bakteriale, një në tetë i atribuohet efekteve të infeksionit me Staphylococcus aureus dhe pneumokok. Këto të dhëna datojnë nga viti 2019, para pandemisë COVID-19.

Nga tridhjetë bakteret e përzgjedhura, pesë prej tyre shkaktojnë më shumë se gjysmën e vdekjeve: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae dhe bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus është “shkaku kryesor i vdekjes nga infeksioni bakterial në 135 vende”, zbuloi studimi.

Por tek fëmijët nën moshën pesë vjeç, infeksionet pneumokokale janë më vdekjeprurësit.

Studiuesit thonë se këto rezultate janë një tregues i qartë se infeksionet bakteriale janë një “përparësi urgjente” në shëndetin publik.

Prandaj, ata bëjnë thirrje për angazhim në parandalimin e infeksioneve, përshkrim më të mençur të antibiotikëve, veçanërisht për të shmangur rezistencën ndaj këtyre barnave, si dhe përdorim më efektiv të vaksinave. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit