24.5 C
Pristina
Monday, June 27, 2022

“Turqia është një aktor i rëndësishëm në luftën kundër dezinformimit”

Më të lexuarat

Gazetarët nga Afrika dhe Turqia diskutuan për sfidat me të cilat përballen gazetarët pas pandemisë së COVID-19 në një samit të medias në metropolin e Stambollit

Gazetarët nga Afrika dhe Turqia diskutuan për sfidat me të cilat përballen gazetarët pas pandemisë së COVID-19 në një samit të medias në metropolin e Stambollit, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke folur në samitin dy-ditor të medias Turqi-Afrikë, kryeredaktori i Gjuhëve Botërore të AA, Erman Yuksel tha se media dixhitale u ofron gazetarëve disa “bekime”, si qasja e shpejtë në informacion dhe të dhëna, ndërveprimi me audiencat e synuara dhe filtrimi i shprehive të leximit

Nga ana tjetër, dixhitalizimi ka sjellë edhe komplikime të ndryshme, përfshirë përhapjen e shpejtë të lajmeve të rreme, të cilat u përkeqësuan gjatë pandemisë, tha Yuksel në panel.

Samiti, duke shënuar 25 majin Ditën e Afrikës, filloi me një fjalim hyrës nga Drejtori i Komunikimit të Turqisë, Fahrettin Altun. Ajo mbahet nga Drejtoria turke e Komunikimit.

Përveç Yuksel, panelistët e tjerë ishin anëtari i Bordit të TRT-së dhe akademiku Oguz Goksu, kryeredaktori i Grupit Mediatik të GNEC të Nigerisë, Kayode Akintemi, kreu i Rrjetit Standard të Grupit të Grave me bazë në Kenia, Queenter Mbori, kryetari Ekzekutiv i Grupit Mediatik MSG të Afrikës së Jugut Given Mkhari dhe kryeredaktori i Daily Sabah Ibrahim Altay.

Duke theksuar rolin e gazetarëve në luftimin e dezinformatave dhe lajmeve të rreme, Yuksel vuri në dukje se AA do të nisë së shpejti një telegram për kontrollin e fakteve me qëllim zbulimin e lajmeve të rreme në qarkullim dhe ekspozimin e burimeve të tyre.

Cilësia e përmbajtjes ra gjithashtu gjatë pandemisë, vuri në dukje ai, duke shtuar se gazetaria dixhitale më së shumti mbështetet te agjencitë, ndërsa lajmet e transmetuara shpesh mbështeten në emisione debati.

Rënia e cilësisë së përmbajtjes gjatë pandemisë paraqet një problem për gazetarinë, Yuksel tha: “Është një rrezik për gazetarinë që përmbajtje me kryeartikuj të prodhuara në terren dhe lajmet ekskluzive gradualisht po bëhen më pak të vlerësuara”.

“Kjo po krijon vetëkënaqësi. Bekimet që përmenda më parë po na shtyjnë në atë drejtim, por duhet të arrihet një ekuilibër”, tha Yuksel.

Megjithatë, ai vuri në dukje se si burim kryesor i lajmeve, AA është në një pozicion të favorshëm. “Me reporterët tanë në terren i prezantojmë lajmet nga burimi primar dhe dëshmitarët me të gjitha elementet e tyre”, tha ai.

Perceptimi i së vërtetës

Pas Yuksel, anëtari i Bordit të TRT-së, Oguz Goksu tha se perceptimi i së vërtetës përcaktohet nga media e re dhe jo nga media tradicionale.

Ai tha se përmbajtja e mediave sociale dhe “pikët” që ata marrin tani shërbejnë si “një lloj mekanizmi për përcaktimin e së vërtetës”.

Duke nënvizuar se Turqia është një aktor i rëndësishëm në luftën kundër dezinformimit, ai vuri në dukje se hulumtimet globale kanë treguar se midis 37 kombeve, Turqia është më e ekspozuar ndaj dezinformatave.

Ibrahim Altay, i gazetës angleze Daily Sabah me bazë në Turqi, nënvizoi nevojën që lajmet të formësojnë sipas ngjarjeve.

Ai tha se organizatat mediatike, përfshirë lajmet, nuk mund të priten që të ofronin mbulim tërësisht objektiv dhe shpesh përmbajnë reklama të fshehura ose të hapura.

Nga ana e tij, Given Mkhari i MSG Media Group i Afrikës së Jugut tërhoqi vëmendjen për vështirësitë me të cilat përballen gazetarët afrikanë gjatë dhe pas pandemisë së COVID-19.

Gazetarët në vijën e parë

Gjatë gjithë shpërthimit të virusit, gazetarët kanë qenë në vijën e parë megjithë përkeqësimin e kushteve të punës, tha Queenter Mbori.

Mbori, e cila drejton Rrjetin e Grave të Standard Group me bazë në Kenia theksoi veçanërisht sfidat me të cilat u përballën gratë gjatë pandemisë, duke cituar të dhëna që tregojnë një prevalencë në rritje të rasteve të dhunës fizike ose seksuale.

Nga ana e tij, Kayode Akintemi, nga Grupi i Medias Nigerian GNEC, nënvizoi vështirësitë financiare me të cilat përballen dyqanet afrikane gjatë dhe pas pandemisë, duke shtuar se të ardhurat kanë rënë për shumë kompani.

Megjithëse qeveritë në disa vende si SHBA-ja dhe Kanadaja, mbështetën kompanitë private në fund të vitit të kaluar, ky nuk ishte rasti në Afrikë, vuri në dukje ai.

Vështirësitë ekonomike sollën edhe probleme të shëndetit mendor për shumë gazetarë, sipas Akintemit, i cili shtoi se: “Ka një nivel depresioni brenda sektorit dhe është i futur nën qilim”.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit