11.7 C
Pristina
Wednesday, April 24, 2024

Si ta kompensoj një ditë agjërimi nëse më ka arritur ramazani vijues?

Më të lexuarat

Pyetje: nëse një ditë nga ramazani nuk e kam agjëruar dhe arrin ramazani vijues, si duhet të bëjë kompensimin !?

Përgjigje: All-llahu,- xhele veala !,- thotë:

فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِ‌يضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ‌ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ‌ ۚ

“(jeni të obliguar për) Ditë të caktuara, e kush është i sëmurë prej jush ose është në udhëtim (e nuk agjëroi), atëherë ai (le të agjërojë) më vonë aq ditë.”[1]

Nëse pyetësi në fjalë me arsye ka lënë një ditë nga ramazani pa agjëruar, atëherë duhet të kompensoj këtë ditë duke çuar në vend obligueshmërinë e ramazanit, dhe personi në fjalë e ka për obligim që ta plotësoje në të njëjtin vit e jo ta vonojë kompensimin deri pas ramazanit tjetër.

Aishja,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- thotë:

“Unë kisha për të agjëruar disa ditë prej Ramazanit e nuk kam pasur mundësi t’i shlyejë ato, vetëm se në muajin Shaban.[2]

Ky është argument i qartë, prej të cilit marrim mësim se borxhi që ka mbetur në ramazanin e kaluar duhet të shlyhet para Ramazanit i cili vjen pas tij.

Porse, nëse e vonon deri pas Ramazanit të dytë, atëherë ai duhet t’i kërkojë falje All-llahut,- xhele veala!,- si dhe të pendohet tek Ai për atë që ka bërë.

Dhe në fund !

Ditët e mbetura pa agjëruar, muslimani duhet t’i kompensoj sepse kompensimi nuk bie nga detyrimi për shkak të vonesës.

Muhamed bin Salih El-Uthejmin, -Allahu e mëshiroftë!-.
Përktheu dhe përshtati nga arabishtja: Suad Shabani
https://www.albislam.com/

 

[1] Bekare: 184

[2] Buhariu

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit