4.6 C
Pristina
Monday, March 27, 2023

Shkencëtari i njohur andaluzian, Abbas Ibn Fernas

Më të lexuarat

Shpikësi i njohur andaluzian, Abbas Ibn Fernas, vdekur më 887

Shkencëtari i njohur andaluzian, Abbas Ibn Fernas, i shquar si:
▪️projektues i orës së ujit “El-Mikateh”,
▪️zbulues i prodhimit të xhamit nga guri,
▪️prodhuesi i syzeve optike,
▪️projektuesi i mjetit përcaktues të trajektores së planeteve, i njohur me emrin ‘Planetary ring’,
▪️shpikësi i mënyrës së prerjes së gurave të kuarcit,
▪️prodhuesi i parë i penës me bojë,
▪️e ktheu shtëpinë e tij në qiell, që kushdo që vinte të kënaqej duke soditur galaktikat dhe yjet,
▪️për nder të së cilit është ndërtuar edhe një shtatore në kujtim të përpjekjeve të tij,
▪️por, njerëzit nuk kujtojnë prej tij veçse tentativën e tij për të fluturuar, shembjen e tij në tokë, thyerjen e pulpës së tij, në afërsi të kështjellës së Rusafës, në Kurtuba, duke ditur që ai nuk vdiq nga ajo rënie, përkundrazi jetoi shumë gjatë e me shumë shpikje të tjera.
▪️Prandaj, mbaje mend, se njerëzit do të kujtojnë nga ty vetëm momentet e “rënieve dhe dështimeve”!

Marrë nga Revista “Astronomy and Physics”
/isyourlife_AN

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit