19.1 C
Pristina
Wednesday, May 22, 2024

Qëndrim

Më të lexuarat

QËNDRIM m.

1. Veprimi dhe gjendja sipas kuptimeve të foljes QËNDROJ. Qëndrimi në vend. Qëndrimi në shtëpi (brenda, jashtë). Qëndrimi në qytet (në fshat, në shtëpinë e pushimit). Qëndrimi pa punë. Pikë (vend) qëndrimi. Ndalohet qëndrimi.

2. Mbajtja e trupit ose e një pjese të tij në një mënyrë të caktuar, pozicion i trupit a i pjesëve të tij. Qëndrimi drejt. Qëndrimi gatitu. Qëndrimi i kokës (i këmbëve). Qëndrimi në këmbë. Qëndrimi në majë të gishtave.

3. fig. Mënyrë sjelljeje e caktuar ndaj dikujt a diçkaje; mendimi që kemi për dikë a për diçka dhe vlerësimi që i bëjmë me fjalë e me vepra; pikëpamjet e veprimet që shprehin formimin ideologjik, politik etj. të dikujt, qëllimet e synimet e tij, pozitë. Qëndrim i drejtë (i mirë). Qëndrim i afërt (i ftohtë, i ashpër, i butë, miqësor, armiqësor, mirëdashës, kritik). Qëndrim aktiv (pasiv, i matur). Qëndrimi politik (filozofik). Qëndrim i lëkundshëm (liberal, oportunist). Qëndrimi socialist ndaj punës (ndaj pronës). Qëndrimi klasor i shkrimtarit. Qëndrimi ndaj vartësve. Qëndrimi gjatë luftës. Qëndrimi në familje. Mbaj (marr) qëndrim shpreh mendimin a pikëpamjen time lidhur me diçka a ndaj dikujt. Ka ndryshuar qëndrim. Shpreh qëndrimin tim. Çfarë qëndrimi ka mbajtur?

4. fig. Mënyra se si i bëjmë ballë një gjendjeje të vështirë, një rreziku, një sulmi etj. Qëndrim burrëror (heroik). Qëndrim i guximshëm (i vendosur).

5. Vendi ku ndalojnë automjetet për të hipur e për të zbritur udhëtarët, ndalesë, stacion. Qëndrim autobusi. Qëndrim i detyrueshëm.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit