14.5 C
Pristina
Sunday, April 14, 2024

Mos u bëni lëmsh: nesër ndërrohet sërish ora, po ku ngeci ideja e mosndryshimit në BE?

Më të lexuarat

Pavarësisht nga njoftimet se vendet e Bashkimit Evropian do të heqin kohën e verës dhe dimrit në 2021, kjo ende nuk është bërë e vërtetë.

Të dielën, fillon koha e kursimit të energjisë, në të cilën akrepat e orës lëvizin një orë përpara, domethënë nga dy në tre të mëngjesit.

“Kjo nuk është lëvizja e fundit e orës, sepse rregullorja e Bashkimit Evropian që planifikoi të shfuqizojë një praktikë të tillë nuk u miratua kurrë. Gjithashtu, nuk ka gjasa që ajo të kalojë në të ardhmen e afërt,”  u tha nga Brukseli.

Ata shtuan se në shtator 2018, Komisioni paraqiti një propozim për një Direktivë të re e cila parashikon heqjen e përhershme të ndërrimeve të orës për shkak të ndryshimit të stinëve në të njëjtën kohë në të gjitha shtetet anëtare në mënyrë që anëtarët të vendosin nëse do të mbajnë kohën e dimrit apo të verës përgjithmonë.

Lindi gjithashtu çështja e harmonizimit të këtyre vendimeve për të mbrojtur funksionimin e tregut të brendshëm të BE-së.

“Eshtë bërë e qartë në Këshill se do të jetë e vështirë të arrihet një marrëveshje për harmonizimin e kohërave standarde midis vendeve fqinje dhe situata është përkeqësuar nga fakti që KE nuk ka shoqëruar hartimin e një propozimi me një standard të vlerësimit të ndikimit.

Pasi Shërbimi Ligjor i Këshillit analizoi propozimin dhe zbuloi se pa një vlerësim të ndikimit nuk mund të thuhej që Komisioni kishte provuar se ishte në përputhje me një nga parimet kryesore për miratimin e rregullave evropiane, parimin e proporcionalitetit, Komisioni nuk e harton atë”, thuhet në sqarim.

Ata thonë se më pas e ngrinë punën mbi Direktivën dhe nuk e vazhduan më atë dhe përfundojnë se ky institucion nuk e sheh më propozimin si një nga përparësitë. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit