22 C
Pristina
Wednesday, August 10, 2022

Me 2021, bankat komerciale nxorën jashtë Kosovës 96.6 milionë euro si dividentë

Më të lexuarat

Në bazë të të dhënave nga BQK, në vitin 2021, fitimi neto i 11 bankave komerciale në Kosovë ishte rreth 117.5 milionë euro. Në krahasim me vitin 2020, kjo ishte një rritje prej mbi 47%; ndërsa, në krahasim me vitin 2019, kjo ishtë një rritje prej mbi 36%.

Por, një karakteristikë tjetër e këtij viti është se, pas një ndalese të përkohshme nga BQK, në tremujorin e fundit të 2021 bankat u lejuan të shpërndajnë dividentë tek aksionarët.

“Në bazë të raporteve vjetore të tyre, 5 nga 11 banka shpërndanë dividentë në vlerë prej mbi 96.6 milionë euro. Ndonëse këta miliona janë krijuar në Kosovë, për shkak se shumica e aksionarëve janë të huaj, këta miliona kanë dalur nga Kosova”, ka thënë Edison Jakurti, ekspert i ekonomisë në një analizë që e ka publikuar në facebook.

“Dhe, a e dini se sa tatim u pagua për këto 96.6 milionë euro? Zero. Sepse Kosova është vendi i vetëm në Evropë që nuk ka tatim mbi dividentë pavarësisht rrethanave (gjë që nuk ndodhë as në Estoni e Letoni, si vendet ku në raste të caktuara nuk paguhet tatim mbi dividentë). Me fjalë tjera, nëse ke qenë punëtor në Kosovë dhe ke marrë pagë të tatueshme mbi 80 euro – ke paguar tatim. E ke mbajtur një trafikë të vogël – ke paguar tatim. Por nëse ke qenë aksionar dhe ke pranuar miliona të ardhura nga dividenta – nuk ke paguar asnjë cent tatim. Kjo nuk është e drejtë, prandaj duhet të ndryshojë”, ka shtuar ai./buletiniekonomik/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit