35.8 C
Pristina
E premte, 30 Korrik, 2021

LO: 202 MILIONË TË PAPUNË

Më të lexuarat

Papunësia globale këtë vit parashikohet të arrijë në 202 milionë vetë. Ky paralajmërim për papunësinë vjen nga raporti i Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO) për punësimin global. Kurse në vitin 2013 norma e papunësisë globale do të rritet më shumë se 6 për qind…

Shkak i rritjes kaq të madh të shifrave të papunësisë në shkallë globale Organizata Ndërkombëtare e Punës tregon dëmin që i kanë shkaktuar tregut të punësimit masat e kursimit që janë marrë në shumë vende të zhvilluara, kryesisht ato evropiane.

Sipas Raportit të Punësimit Global për vitin 2012 që nga kriza financiare e viteve 2008-2009 e këtej kanë humbur vendin e punës rreth 50 milionë njerëz.

Organizata parashikon një rritje më të lartë se 6 për qind të raportit të papunësisë në vitin 2013. “Punësimi global po jep shenja alarmi dhe shenjat përmirësuese nuk duken në horizont deri në një të ardhme të afërt”, paralajmëron ILO përmes raportit të saj.

Sipas raportit në fjalë në 2/3 e vendeve të botës papunësia ka shënuar rritje që nga viti 2010 e këtej. Situata është shqetësuese në veçanti në Evropë, por përmirësimi i tregut të punësimit vonon edhe në vendet e zhvilluara si Japoni dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Tregu i punësimit në Evropë do të vazhdojë të jetë në të njëjtin nivel deri në vitin 2016 në qoftë se nuk do të ketë ndryshime në politikën aktuale që ndiqet nga qeveritë e këtyre vendeve, bën të ditur ILO dhe paralajmëron për një rritje ekonomike më të ngadaltë.

Politika e kursimeve financiare në shumë vende të zonës së euros e ka thelluar edhe më shumë krizën e punësimit dhe madje në Evropë kjo mund të shkaktojë edhe një recesion të ri, nënvizon ILO në raportin e saj.

Sipas interpretimit që bën raporti situata rrit njëkohësisht edhe riskun për kryengritje sociale në Evropë, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Kurse në Amerikën Latine një risk i tillë është ulur për shkak të rritjes së normës së punësimit në këto vende./rtk/kohaislame

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit