10 C
Pristina
Friday, March 1, 2024

FEJESA E VAJZËS SË BUJKUT

Më të lexuarat

Një i ri shkon t’ia kërkon bujkut dorën e vajzës së tij të bukur. Kur shkoi te ferma e tij bujku e shikoi dhe i tha: O biri im, shko dhe ndalu te ajo fushë, e unë, do t’i liroj tri dema një pas një dhe ti nëse e kap bishtin e një nga të tre demave, atëherë unë bijën time ta martoj.
Djaloshi u ndal te fusha dhe ishte në pritje të demit të parë. Bujku e hapi derën e fermës dhe nga ajo doli një dem i madh e i rrezikshëm, ku djaloshi nuk kishte parë si ai në jetën e tij. Nga frika vendosi ta liron të kalon dhe ta prese demin e dytë, i cili sipas mendimit të tij, do të jetë më i mirë se sa i pari. Nga kjo arsye kaloi në anën tjetër të fushës dhe e lejoi të parin të kalon dhe të del nga dera e pasme e fermës.

Bujku për të dytën herë e hapi derën e fermës, mirëpo djaloshi mbeti pa mend. Para tij e doli një dem shumë i madh dhe shumë i rrezikshëm që nuk kishte parë më herët në jetën e tij. Demi u ndal, filloi të gropon në tokë dhe t’i dalin ligat nga goja e tij, dhe të shikon në djaloshin. Djaloshit edhe kësaj here nuk i mbeti zgjidhje tjetër përveç se të kërkon ta liron demin e tretë me shpresë se nuk do të jetë më i keq se sa i dyti. Edhe këtë herë kaloi në anën tjetër dhe e lejoi demin e dytë të kalon dhe të del nga dera e pasme e fermës.
Bujku e hapi derën e fermës për të tretën herë. Këtë herë në fytyrën e djaloshit u paraqit buzëqeshja kur e pa demin më të dobët në jetën e tij. Ky ishte demi plotësisht i përshtatshëm për të. E mori pozitën e përshtatshme, e priti t’i afrohet dhe kur iu afrua kërceu mbi të dhe e zgjati dorën t’ia kap bishtin, mirëpo u çudit kur e pa se ky dem nuk kishte fare bisht për ta kapur atë.
Çka përfitojmë nga ky tregim:
Jeta është e stërmbushur me shanse. Disa nga to janë të lehta të arrihen e disa nga to janë të rënda të arrihen. Problemi qëndron se ne shpesh lejojmë që këto shanse të na ikin, duke shpresuar se do të arrijmë një shans më të mirë, dhe ato të shkojnë dhe ne asnjëherë të mos kemi mundësi t’i kthejmë më prapa.
Për këtë arsye të përpiqemi vazhdimisht t’i arrijmë shanset e para.
Nga arabishtja: Irfan JAHIU

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit