14.1 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Çmimi i gazit natyror po shënon rënie në botë

Më të lexuarat

Një ulje e mëtejshme e çmimeve të energjisë elektrike parashikohet për muajt në vijim nga tendenca e vazhdueshme rënëse e gazit natyror në TTF të Holandës, e cila po ul çmimin me shumicë të energjisë elektrike në tregun vendas.

Vlerësimet e analistëve ndërkombëtarë për një mbushje të mundshme të magazinës së gazit natyror të Evropës nga fundi i gushtit mbështesin mbajtjen e çmimeve në nivele të ulëta, megjithëse shprehen rezerva për atë që mund të ndodhë nga vjeshta pasi disa faktorë mbeten të pasigurt.

Një kthim në normalitet në Kinë për shembull pas vjeshtës, si dhe një dimër i ftohtë mund të përmbysë tablonë aktuale, pasi ato do të rrisin kërkesën duke i rritur sërish çmimet. E sigurt, megjithatë, është se vështirë se do të shihen sërish çmimet astronomike të vitit të kaluar kur çmimi i gazit natyror më 26 gusht theu të gjitha rekordet e mëparshme dhe arriti në 345 euro për MWh dhe çmimin e energjisë elektrike në tregun me shumicë në të njëjtin muaj në 429.388 euro për MWh.

Dimri i butë dhe rënia e kërkesës kufizuan konsumin e rezervave të gazit natyror dhe çuan në një ngadalësim të ndjeshëm të çmimeve të energjisë. Çmimi i gazit natyror nga vlerat maksimale prej 245 euro/megavat orë më 26 gusht të vitit të kaluar u mbyll me 39.6 euro për MWh, duke shënuar një rënie prej 88.5 për qind.

Çmimi mesatar në tregun me shumicë të energjisë elektrike nga pika më e lartë prej 429.388 euro për MWh e gjetur në muajin gusht ka rënë në 121.88 euro/megavat orë në muajin prill, duke shënuar një rënie prej 71.6 për qind duke zvarritur kështu çmimin me pakicë të energjisë elektrike./scan/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit