26.4 C
Pristina
Monday, July 22, 2024

CILI ËSHTË GJYKIMI I GIVEAWAY?

Më të lexuarat
Cili është gjykimi i Giveaway, pasi një gjë e tillë është përhapur edhe mes besimtarëve?

Sa i përket dhuratave në rrjetet sociale, apo ndryshe siç njihen si “GiveAway”, është një organizim që e zhvillojnë pronarët e faqeve, apo rrjeteve të ndryshme sociale, me qëllim të shpërndarjes së faqeve, a produkteve të tyre, gjë që do shpie në rritje të shikueshmërisë.
Padyshim se shpenzimi të cilin e bëjnë ata është në kompensim me pritjet e përfitimeve që do ua sjell shpërndarja dhe rritja e shikueshmërisë.

Për të qenë pjesëmarrës dhe pretendues për përfitim, duhet që të plotësohet disa kërkesa të cilat i vendojnë ata. Si shembull: Pëlqeje faqen apo postimin, shpërndaje në profilin tënd, etiketo kaq persona, lëre një koment, e kështu me radhë…
Që të jetë diç e tillë e lejuar, duhet të plotësohen kushtet në vijim:

  1. Pjesëmarrësit të mos investojnë të holla në këtë pjesëmarrje, sepse atëherë pjesëmarrësi është mes rrezikut të humbjes dhe fitimit, dhe atë duke u bazuar në fat. Islami ka ndaluar diç të tillë sepse në raste të tilla, fitimi i disave ndërtohet në humbjen e shumicës, ndërsa kjo është bixhoz.
    Të pyesin ty për verë dhe bixhoz. Thuaju: “Ato u sjellin dëme të mëdha (mëkate), por edhe dobi për njerëzit, mirëpo, dëmi është më i madh se dobia”… (ElBekare: 219)
  2. Profili që shpërndahet të mos përmbaj përmbajtje e as produkte që bien ndesh me parimet fetare.
    … Ndihmoni njëri-tjetrit në punë të mira dhe në të ruajturit nga të këqijat, dhe mos ndihmoni në mëkate dhe armiqësi! Dhe druajuni Allahut! Se, Allahu, dënon ashpër. (ElMaide: 2)
  3. Dhurata të mos jetë diçka e ndaluar fetarisht.

    Nëse plotësohen kushtet e lartpërmendura, atëherë fitimi thjeshtë llogaritet një dhuratë dhe nuk ka diç të keqe në të inshaAllah. Allahu e din më së miri.

/Senad Ramadani – rizgjimi.com/- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit