21.2 C
Pristina
Tuesday, July 16, 2024

BE nis një “luftë”, atë për krahun e punës

Më të lexuarat

Platforma për ta bërë më të lehtë gjetjen e punëtorëve nga “vendet e treta”

Komisioni Evropian prezantoi kornizën e parë në nivel të Bashkimit Evropian për lëvizshmërinë e organizuar të fuqisë punëtore nga vendet e treta, me synimin për të reduktuar mungesën kritike të punëtorëve.

Punëdhënësit e kanë të vështirë të gjejnë punëtorë në BE dhe tre të katërtat e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme në BE nuk arrijnë të gjejnë punëtorët që u nevojiten.

Unioni ka vendosur një objektiv që të ketë 20 milionë ekspertë në sektorin e teknologjive të informacionit dhe komunikimit (TIK) deri në vitin 2030, dhe aktualisht ka vetëm nëntë milionë prej tyre. Pra 11 milionë njerëz janë të zhdukur.

“Kjo është arsyeja pse pika e fillimit për këtë diskutim është: ‘Bruksel, ne kemi një problem’,” tha Margaritis Schinas, nënkryetar i KE për promovimin e mënyrës evropiane të jetesës.

Komisioni thekson se deri në fund të dekadës, për shkak të ndryshimeve demografike, situata në tregun e punës do të përkeqësohet. Numri i popullsisë në moshë pune në BE do të ulet nga 265 milionë në vitin 2022 në 258 milionë në vitin 2030.

Tre elementet kryesore të propozimit të ri

Mungesa e fuqisë punëtore mund të kërcënojë tranzicionin e gjelbër dhe dixhital, të zvogëlojë konkurrencën e BE-së dhe të dobësojë shërbimet publike në zonat ku tashmë ka mungesë të punëtorëve, si kujdesi shëndetësor dhe kujdesi afatgjatë.

Propozimi përfshin krijimin e një baze të re të BE-së për lidhjen e punëdhënësve në Union me punëkërkuesit nga vendet e treta, si dhe masat për njohjen e kualifikimeve dhe lëvizshmërinë e studentëve.

Megjithëse problemi i mungesës së fuqisë punëtore në BE zgjidhet kryesisht përmes trajnimit, rikualifikimit dhe përdorimit të potencialit të papërdorur të fuqisë punëtore vendase, importi i fuqisë punëtore është i pashmangshëm.

Janë tre elementë kryesorë të propozimit të ri: e para është baza e talenteve, e cila duhet të lehtësojë punësimin nga vendet e treta, e dyta është njohja më e lehtë dhe më e shpejtë e kualifikimeve të marra në vendet e treta dhe elementi i tretë është lëvizshmëria për qëllime mësimore.

Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian marrin vendimin përfundimtar për propozimin e bazës së talenteve dhe dy elementët e tjerë janë rekomandime për shtetet anëtare.

Baza e Talentit është platforma e parë e tillë në nivel të BE-së, e cila duhet të lehtësojë dhe përshpejtojë rekrutimin ndërkombëtar në mënyrë që punëdhënësit të mund të kenë më lehtë akses në një numër më të madh të fuqisë punëtore të kualifikuar dhe talenteve.

Pjesëmarrja në grupin e talenteve të BE-së do të jetë vullnetare për shtetet anëtare.

Integrimi në shoqërinë e vendit pritës

Lehtësimi i njohjes së kualifikimeve dhe vlerësimi i aftësive të fituara në vendet e treta është thelbësor për punëdhënësit që kërkojnë punëtorë të kualifikuar dhe shtetasit e vendeve të treta që kërkojnë akses në tregun e punës të BE-së dhe integrimin e tyre në shoqërinë e vendit pritës.

Kjo gjithashtu mund të lehtësojë lëvizshmërinë e shtetasve të vendeve të treta në tregun e përbashkët të BE-së, sipas Komisionit.

Rekomandimi “Evropa në lëvizje – mundësi mobiliteti për të mësuar për të gjithë” synon të inkurajojë lëvizshmërinë në të gjitha fushat e arsimit dhe trajnimit.

Komisioni propozon rritjen e lëvizshmërisë ndërmjet personave me arsim të lartë nga 20 për qind në 25 për qind aktuale dhe ndërmjet pjesëmarrësve të arsimit dhe trajnimit profesional në të paktën 15 për qind. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit