21.3 C
Pristina
Saturday, July 13, 2024

A lejohet agjërimi pa syfyr?

Më të lexuarat

Pyetja:

A lejohet agjërimi pa syfyr?

***

Përgjigjja:

Syfyri është shenjë e agjërimit të myslimanëve dhe vonimi i tij deri në kohën më të fundit është shenjë e mirësisë së këtij umeti në respektimin e ritualeve islame. Koha e syfyrit hyn pas gjysmës së natës dhe kurdo që myslimani ha diç pas gjysmës së natës me qëllim të syfyrit, i llogaritet syfyr.

Po ashtu i Dërguari i Allahut, ﷺ, ka thënë: “Syfyri është i tëri me bereqet dhe mos e leni asesi, qoftë edhe nëse pini vetëm një gllënjkë ujë, ngase vërtet Allahu dhe melekët bëjnë salavat për ata që ngrihen për syfyr.” [1]

Pejgamberi ﷺ ka thënë:

“Ajo që e dallon agjërimin tonë nga ai i ithtarëve të Librit (Ehlul Kitabi) është ngrënja e syfyrit.” [2]

Por sido që të jetë, lejohet edhe pa syfyr të agjërohet dhe gjithçka është në rregull sa i përket agjërimit, por vetëm nuk shfrytëzohet mundësia e bereqetit të lartpërmendur.

Allahu e di më së miri!

Muhamed Dërmaku

————————————

[1] Ahmedi

[2] Muslimi

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit