22 C
Pristina
Saturday, May 25, 2024

A e prishin agjërimin injeksionet?!

Më të lexuarat

Injeksionet

Injeksionet janë disa lloje:

a) Injeksionet që jipen në vena (intravenoze)

Këto ndahen në dysh:

– ushqyese (sikurse glukoza, NaCl, Ringer, plasmioni):

Këto e prishin agjërimin ngase janë në kuptim të ushqimit dhe pijes, dhe bëjnë që njeriu të mjaftohet me to e të jetojë pa ushqim e pije të zakonshme edhe pse mund të ndiejë uri apo etje.

– jo ushqyese (sikurse ato që përdoren për të futur KONTRAST në vena për procedura diagnostike ( Rtg, CT , MRI)): nuk e prishin agjërimin ngase nuk janë në kuptim të ushqimit dhe pijes.

b) Injeksionet që jipen në muksuj (intramuskulare)

Në këtë kategori hyjnë antibiotikët dhe vaksinat e ndryshme.

Injeksionet e këtilla nuk e prishin agjërimin ngase nuk janë ushqyese.

c) Injeksionet që jipen nën lëkurë (sikurse insulina): nuk e prishin agjërimin për të njëjtën arsye.

d) Injeksionet që jipen për qëllime estetike (sikurse largimi i rrudhave apo fryerja e disa pjesëve të trupit): nuk e prishin agjërimin ngase përmbajnë kalogjen dhe botoks e nuk janë ushqyese.

Atëherë, mund të konkludohet si rregull i përgjithshëm se ato injeksionet që nuk janë ushqyese nuk e prishin agjërimin.

Hoxhë Dr. Muhamed Broja

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit