22 C
Pristina
Saturday, May 25, 2024

A e prish agjërimin përdorimi i pompës së astmës?

Më të lexuarat

Astma është një sëmundje që shkakton bllokimin e bronkeve dhe vështirëson frymëmarrjen. Kurse për lirimin e tyre përdoret pompa që quhet ‘bronchodilator’.

Kjo pompë përmban 10 mililitra prej medikamentit dhe shërben për 200 spërkatje. Ndërsa secila spërkatje përmban më pak se një pikë uji.

Spërkatja bëhet me qëllim që ilaçi të arrijë në mushkri, mirëpo, ndodh që një pjesë e vogël të mbetet në laring ose faring, por edhe ngjan që një pjesë tepër e vogël të depërtojë në stomak.

Sëkëndejmi, dijetarët kanë mospajtim rreth dispozitës së përdorimit të saj gjatë agjërimit. Megjithatë, shumica dërmuese e dijetarëve bashkëkohorë thonë se nuk e prish agjërimin.

Kurse si argument e përdorin analogjinë (kijasin) me shpërlarjen e gojës gjatë së cilës ekziston mundësia që një pjesë e vogël e ujit të arrijë në stomak, megjithatë nuk e prishë agjërimin.

Ngjashëm, mund të bëhet analogji me përdorimin e misvakut i cili në vete përmban substanca të cilat mund të depërtojnë në stomak, përkundër kësaj mundësie i është lejuar agjëruesit përdorimi i tij, madje gjatë gjithë ditës së agjërimit sipas mendimit më të saktë.

Sidoqoftë, më mirë është të mos përdoret kjo pompë gjatë agjërimit, përveç nëse i sëmuri ka ndonjë atak të astmës.

Hoxhë Dr. Muhamed Broja

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit