27.6 C
Pristina
Monday, June 17, 2024

VLERA E TEUHIDIT

Më të lexuarat

Allahu,- xhele ue ala!,- thotë:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“Xhindët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë.”

(Dharijat: 56).

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوت.

 

Na çdo populli i kemi dërguar nga një pejgamber. (Ata u thonin atyre): “Adhuronie Allahun, e shmanguni nga djalli!.”

(Nahl: 36).

Trasnmetohet nga Xhabiri,-.Allahu qoftë i kënaqur me të!,- se Muhamedi,- salallahu alejhi ue selem!,- ka thënë:

“Kush e takon Allahun pa i shoqëruar Atij asgjë, do të hyjë në Xhenet.

Ndërsa, kush e takon Allahun duke i shoqëruar ďiç, do të hyjë në zjarr.”

(Shënon: Muslimi: 93).

Transmetohet nga Muadh Ibn Xhebeli,- Allahu qoftë i kënaqur me të!,- se ka thënë:

” Isha prapa shpinës së Pejgamberit,- salallahu alejhi ue selem!,- i hypur mbi gomar, dhe më tha: ” O Muadh! A e di se cila është e drejta e Allahut ndaj robërve dhe e drejta e robërve ndaj Allahut?

Thash (Muadhi): Allahu dhe i Dërguari i Tij e dinë më së miri.

Tha (Pejgamberi alejhi selam):

“E drejta e Allahut ndaj robërve të Tij është që ta adhurojnë vetëm Atë dhe tê mos i shoqërojnë asgjë.

Ndërsa, e drejta e robërve ndaj Allahut është që të mos e dënojë atë që nuk i shoqëron Atij asgjë.”

(Shënuan: Buhariu: 6/58(2856) dhe Muslimi: 30).

Komentim i përgjitshëm:

Teuhidi është adhurimi më madhor dhe baza e ibadeteve(që e kryejnë robërit e Allahut karshi Zotit të tyre të Vetëm).

Teuhidi është veçimi i Allahut në ibadet si dhe mohimi i çdo gjëje që adhurohet pos Allahut të Lartëmadhëruar.

Mu për shkak Teuhidit, Allahu,- xhele ue ala!,- i krijoi krijesat e tij, xhinët dhe njerêzit.

Njëherit Teuhidi êshtë shkaku kryesorë që Allahu i Lartëmadhëruar i dërgoi pejgamberët alejhimu selam.

Allahu,- xhele ue ala!,- u premtoi Xhenetin atyre që e realizojnë Teuhidin(me fjalë, bindje dhe vepra), edhe nëse mëkatet tyre janë të shumta.

Çka mësojmë dhe përfitojmë nga kjo hytbe:

1. Vlera, rëndësia e Teuhidit.

2. Teuhidi është shkaku kryesorë i hyrjes në Xhenet.

3. Teuhidi është shkaku kryesorë i mbrotjes nga dënimi i zjarrit të Xhehenemit dhe hyrjes në Xhehenem.

4. Kush i hyrjes në Xhenet është realizimi i Teuhidit.

5. Qëllimi kryesor i krijimit të njerëzve dhe xhinëve është realizimi i Teuhidit.

6. Shkau i dërgimi të pejgambërve është realizimi i Teuhidit.

 

Autor: Rrashid Ibn Husejn AbdulKerim

Nga arabishtja: Suad Burhan Shabaniَ.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit