20.6 C
Pristina
Sunday, October 3, 2021

Për nderin e një gruaje: kur francezët do thernin 400 studiues muslimanë në Çad

Më të lexuarat

Dëshmi të shumta nga e kaluara koloniale tregojnë për një Perëndim të pamërshëm ndaj popullsive sidomos muslimane, ku veçojnë francezët.

Një nga këta shembuj është sigurisht e ashtuquajtura “Masakra e Satërit” e kryer nga forcat pushtuese franceze kundër studiuesve muslimanë në Çad.

Njëqind e katër vjet më parë, të enjten, 15 nëntor 1917, forcat franceze mblodhën dijetarët më të mirë muslimanë në qytetin Abeche në rajonin Ouaddai të Çadit lindor. Ato i mashtruan duke iu thënë se po mblidheshin ata për të diskutuar administrimin dhe menaxhimin e një vendi që ishte tashmë nën sundimin e tyre.

Atë mëngjes, kolonizatori francez mblodhi më shumë se 400 studiues fetarë muslimanë dhe rrethoi qytetinë mënyrë që askush të mos dilte prej tij. Pastaj pasoi një masakër e tmerrshme, ku ushtarëve francezë dhe atyre me ta nga kolonitë e Afrikës Perëndimore therën pothuajse të gjithë, të 400 studiuesit e mbledhur.

Kjo masakër e tmerrshme njihet si masakra “Kubkub” ose “Mejzeretu es-sâtûr”, në frëngjisht: mass des coupes-coupes, e cila është dëshmi e kuptimit të vërtetë gjithëpërfshirës të masakrës, sepse asn nga dijetarët muslimanë nuk i mbijetoi masakrës. Trupat e tyre u varrosën në varrezat e dëshmorëve në Abeche ku ekzistojnë edhe sot.

Arsyeja pse Franca kreu këtë masakër të rëndë është se një ushtar francez sulmoi nderin e një gruaje muslimane në këtë rajon, dhe ajo gjeti një hanxhar ose satër pranë saj dhe nuk hezitoi, goditi sulmuesin në kokë me të dhe e vrau.

Ushtarët okupatorë u shokuan nga ky reagim ndaj dhe kërkuan rrënjët e këtij akti ku, gratë e tij vendi të jenë gati, pa asnjë hezitim, për të vrarë këdo që sulmon nderin e tyre.

Ata përcaktuan se Islami ishte arsyeja për këtë, kështu që ata vendosën të “thajnë” burimet e tij duke vrarë dijetarët, duke djegur dhe shkatërruar librat e tyre.

Kështu, gjatë shekullit të 19 -të, Çadi u ekspozua ndaj kolonializmit francez, i cili punoi për të fshirë identitetin e vendit dhe për të luftuar Islamin dhe gjuhën arabe në të gjitha mënyrat e mundshme. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit