26.2 C
Pristina
Friday, July 12, 2024

Parashkimi: Një oqean krejtësisht i ri që do ta ndajë Afrikën në dysh

Më të lexuarat

Pamje: zhvillimet tektonike në Kontinentin e Zi

Në të ardhmen e largët, fare mirë mund të ketë një oqean krejt të ri që ndodhet pikërisht në mes të kontinentit afrikan.

Studiuesit kanë zbuluar se dy pjesë të mëdha të kontinentit kanë filluar të ndahen, gjë që përfundimisht mund të çojë në formimin e një trupi të ri uji, me vende pa dalje në det si Uganda dhe Zambia që mund të kenë bregdetin e tyre brenda disa milionë vjetësh, shkruan Mashable.

Hulumtimi i botuar në revistën Geophysical Research Letters theksoi shfaqjen e Riftit të Afrikës Lindore – një çarje 40 kilometra e gjatë në shkretëtirat e Etiopisë në vitin 2005 që shënoi fillimin e formimit të një oqeani të ri.

Studimi gjithashtu prezantoi të dhëna sizmike për të treguar se formimi i çarjes u nxit nga procese tektonike të ngjashme me ato që ndodhin në dyshemenë e oqeanit dhe çarja u etiketua saktë se ndodhej në kufirin e tre pllakave tektonike (Afrikano-Nubiane, Afrikano -Somaleze dhe Arabe) që janë larguar prej disa kohësh.

“Ky është i vetmi vend në Tokë ku mund të studiosh se si një çarje kontinentale bëhet një çarje oqeanike,” tha Christopher Moore, një student doktorature në Universitetin e Leeds.

Konkretisht, këto lloj zhvendosjesh tektonike janë vërejtur edhe në krijimin e Detit të Kuq dhe Gjirit të Adenit ndërmjet Afrikës Lindore dhe Azisë Perëndimore.

Nëpërmjet gjurmimit GPS, është vënë re se lëvizja e tokës ndërmjet këtyre pllakave tektonike vazhdon të ndodhë me ritme të ndryshme, ku p.sh. pllaka arabe largohet nga Afrika me një shpejtësi prej 2.5 centimetra në vit.

“Ndërsa marrim gjithnjë e më shumë matje GPS, ne mund të kuptojmë shumë më mirë se çfarë po ndodh,” tha Ken Macdonald, një gjeofizikan detar dhe profesor emeritus në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

“Gjiri i Adenit dhe Deti i Kuq do të përmbytin rajonin e Afarit dhe luginën e çarjes së Afrikës Lindore dhe do të shndërrohen në një oqean të ri, dhe ajo pjesë e Afrikës Lindore do të bëhet një kontinent i vogël i veçantë”, pretendon ai. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit