13.4 C
Pristina
Friday, May 31, 2024

Nga këtu kaluan njerëz të mëdhenj! – Cili është ky vend dhe kush ishin ata burra?!

Më të lexuarat

Ngushtica e Gjibraltarit, ose Mali i Tarikut
Këtu kaloi Tarif bin Malik, Tarik bin Zijadi dhe Musa bin Nusajri. Kaluan aty për tu zgjeruar drejt Gadishullin Iberik.

Aty kaloi, Abdu Rahman ed Dahil. Kaloi i vetëm derisa hyri në Andaluzi. Atje rekrutoi ushtarë dhe krijoi shtetin më të madh që bota dinte në atë epokë, derisa arriti të meritonte titullin Fajkoi i Kurejshëve, siç e quante Halifi Ebu Xhafer el-Mansur .

Prej këtu, princi i muslimanëve, Jusuf bin Tashfin, kaloi për të mbështetur muslimanët, për të luftuar në një nga betejat më të mëdha të Islamit në Zelaka, gjatë së cilës rënia e Andaluzisë u vonua për katërqind vite të tjera.

Prej këtu kaloi Ibn Mukhlid, dijetari më i madh i hadithit në Andaluzi, kaloi në udhëtimin e tij drejt Lindjes, i cili zgjati për tridhjetë e tetë vjet, gjatë së cilës ai u takua me imamin e Sunetit në Bagdad, Ahmed bin Hanbelin, dhe shkroi librin e tij El-Musnad, Musnedi më i madh i hadithit në Islam …

Nga këtu kaluan luftëtarët, dijetarët, të mëdhenjtë, poetët, filozofët dhe mjekët.

Nëpër këtë ngushticë, u krijua lidhja midis Lindjes dhe Perëndimit.

Hoxhë Fatjon Isufi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit