11.1 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Në Europë zhduken 18 mijë fëmijë të ardhur nga zonat e konfliktit

Më të lexuarat

Gazeta prestigjioze The Guardian si dhe organizata Lost in Europe kanë zbuluar se 18 mijë fëmijë të ardhur nga vendet e konfliktit janë zhdukur në Europë nga janari i 2018 dhe dhjetorit të 2020. Pjesa më e madhe e tyre janë djem dhe të moshës nën 15 vjeç. Gjetjet e hetimit ngrenë pikëpyetje serioze në lidhje me shkallën që vendet evropiane janë në gjendje ose të gatshme të mbrojnë emigrantët e fëmijëve të pashoqëruar.

Të paktën 18,000 fëmijë emigrantë të pashoqëruar janë zhdukur pasi kanë mbërritur në vendet evropiane duke përfshirë Greqinë, Italinë dhe Gjermaninë.

Një hetim nga The Guardian dhe organizata e gazetarisë ndërkufitare Lost in Europe zbuloi se 18,292 emigrantë fëmijë të pashoqëruar u zhdukën në Evropë midis janarit 2018 dhe dhjetorit 2020.

Shumica e fëmijëve që janë zhdukur gjatë tre viteve të fundit erdhën në Evropë nga Maroku, Algjeria, Eritrea, Guinea dhe Afganistani. Sipas të dhënave, 90% ishin djem dhe rreth një në gjashtë ishin më të rinj se 15 vjeç.

Hetimi, i cili grumbulloi të dhëna për të miturit e pashoqëruar të zhdukur nga të 27 vendet e BE-së, si dhe Norvegjia, Moldavia, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar, zbuloi se informacioni i dhënë ishte shpesh i paqëndrueshëm ose jo i plotë, që do të thotë se numri i vërtetë i fëmijëve të zhdukur mund të jetë shumë më i lartë.

Spanja, Belgjika dhe Finlanda dhanë shifra vetëm deri në fund të vitit 2019. Danimarka, Franca dhe Britania e Madhe nuk dhanë aspak të dhëna për fëmijët e pashoqëruar të humbur. Gjetjet e hetimit ngrenë pikëpyetje serioze në lidhje me shkallën që vendet evropiane janë në gjendje ose të gatshme të mbrojnë emigrantët e fëmijëve të pashoqëruar.

Federica Toscano, kryetarja për migracionit në Missing Children Europe, është shprehur se fëmijët e pashoqëruar ishin të prekshëm nga dhuna, shfrytëzimi dhe trafikimi. Organizatat kriminale gjithnjë e më shumë po synojnë fëmijët emigrantë të bëhen viktima të punës dhe shfrytëzimit seksual, lypjes së detyruar dhe trafikimit.

Në Mars 2019, The Guardian dhe Lost in Europe zbuluan se të paktën 60 fëmijë Vietnamezë ishin zhdukur nga strehëzat holandeze. Autoritetet holandeze dyshuan se ata ishin trafikuar në Britani për të punuar në fermat e kanabisit dhe në sallonet e thonjve.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit