14.1 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Inteligjenca Artificiale mund të zëvendësojë ekuivalentin e 300 milionë vendeve të punës

Më të lexuarat

Inteligjenca artificiale (AI) mund të zëvendësojë rreth 300 milionë vende pune me kohë të plotë,  sipas një raporti nga Banka Investuese Goldman Sachs. Po ashtu, mund të zëvendësojë një të katërtën e detyrave të punës në SHBA dhe Evropë.

Por përsos kësaj mund të sjellë gjithashtu vende të reja pune dhe një produktivitet më të mirë duke rritur vlerën totale vjetore të mallrave dhe shërbimeve të prodhuara globalisht me 7%.

Po sipas raportit, Inteligjenca artificiale gjeneruese, e aftë të krijojë përmbajtje të padallueshme nga puna njerëzore, është “një përparim i madh”

Perspektivat e punësimit

Qeveria është e prirur të promovojë investimet në AI në Mbretërinë e Bashkuar, për të cilën thotë se “në fund do të nxisë produktivitetin në të gjithë ekonominë” dhe është përpjekur të sigurojë publikun për ndikimin e saj.

“Ne duam të sigurohemi që AI është duke plotësuar mënyrën se si ne punojmë në Mbretërinë e Bashkuar, duke mos e prishur atë, duke i bërë punët tona më të mira, në vend që t’i heqim ato”, është shprehur Sekretarja e Teknologjisë Michelle Donelan.

Në raport thuhet ndikimi i AI do të ndryshojë në sektorë të ndryshëm – 46% e detyrave në administratën dhe 44% në profesionet ligjore mund të automatizohen, por vetëm 6% në ndërtim 4% në mirëmbajtje,

Ndërkohë, BBC News ka raportuar më parë shqetësimet e disa artistëve që gjeneruesit e imazhit të AI mund të dëmtojnë perspektivat e tyre të punësimit.

Paga më të ulëta

“E vetmja gjë për të cilën jam i sigurt është se nuk ka asnjë mënyrë për të ditur se sa vende pune do të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale gjeneruese”, tha Carl Benedikt Frey, drejtor i ardhshëm i punës në Shkollën Oxford Martin, Universiteti i Oksfordit ndërsa shpreh shqetësimin se sipas tij , gazetarët do të përballen me më shumë konkurrencë, e cila do të ulte pagat.

Sipas hulumtimit të cituar nga raporti, 60% e punëtorëve janë në profesione që nuk ekzistonin në vitin 1940, por studime të tjera sugjerojnë se ndryshimi teknologjik që nga vitet 1980 i ka zhvendosur punëtorët më shpejt sesa ka krijuar vende pune.

BBC News.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit