10.3 C
Pristina
Wednesday, April 24, 2024

Frigoriferi, 6 gabimet që nuk duhet bërë kurrë kur ngrini ushqimin

Më të lexuarat

Të mbani gjithçka

Frigoriferi është një pajisje e domosdoshme kur bëhet fjalë për kursimin e kohës dhe të parave, sepse ju lejon të largoni një numër të madh enësh dhe pastaj t’i bëni gati shumë shpejt. Por gjëja e rëndësishme është të dish se si duhen ngrirë ushqimet dhe siç shpjegohet në faqen e internetit Food & Ëine, rregulli i parë që duhet ta fiksojmë që të shmangim diçka që nuk kemi dëshirë ta hamë. Më të mirë për të hedhur të gjitha larg tani dhe të harrojmë për këtë: në këtë mënyrë krijoni hapësirë për ushqimet që me të vërtetë ju duhen dhe eliminoni ato të panevojshmet.

Të keni nxitim

Nxitimi është gjithmonë një këshilltar i keq në kuzhinë, edhe më shumë kur bëhet fjalë për ngrirjen e ushqimit, i cili duhet të lejohet të ftohet plotësisht para se të vendoset në frigorifer. Përndryshe, ajo përfundimisht do të shkrirë pjesërisht ushqimet e tjera që janë tashmë brenda pajisjes, duke e vënë në rrezik shëndetin tuaj. Nuk mjafton, nëse nuk eliminon ndonjë yndyrë nga ushqimi në fjalë, kjo do të përshpejtojë procesin e përkeqësimit të ushqimit.

Shkrirja dhe ngrirja

Për pjesën më të madhe të ushqimit (sidomos mish, peshk dhe shpezë, por edhe produktet e qumështit, perimet, ose të gatshme), Ribllokimi nuk është një ide e mirë dhe në qoftë se ndodh që një nga këto ushqime të shkrij rastësisht, atëherë është më mirë t’i hidhni larg. Përjashtimet e vetme nga ky rregull janë frutat, bukët dhe miellrat, edhe pse ngrirja dhe refreskimi i vazhdueshëm mund të rrezikojnë cilësinë e ushqimit.

Mos e jepni ushqimin

Një nga gabimet më të zakonshme që ju bëni kur ngrini ushqim nuk është që të përgatisni ato tashmë të ndarë në pjesë të vetme ose të shumëfishta (në varësi të numrit të njerëzve në familje), por më tepër të ngrihen ato në blloqe të vetme. Në këtë mënyrë megjithatë rritet mundësia që ushqimi të mos konsumohet dhe pasi që nuk është e këshillueshme ta refuzoni atë (shih tabelën e mëparshme), do të përfundonte duke e hedhur atë larg.

Mos e përdorni filmin

Për të mbajtur ushqimin e ngrirë në gjendje shumë të mirë, është e nevojshme të minimizoni sasinë e ajrit me të cilat ajo mund të vijë në kontakt dhe në këtë kuptim filmi transparent dëshmon të jetë një zgjidhje e shkëlqyer: nuk ka rastësi që është përdorur në kuzhinat e restoranteve, jo vetëm për të shmangur derdhjet e ushqimit, por edhe për të parandaluar shijen e pakëndshme të ngrirësve që kanë ushqimet që mbeten të ngrira për periudha të gjata.

Shkrini jashtë frigoriferit

Në përgjithësi, do të ishte më mirë të mos ta shkrini në temperaturë dhome ushqimin (veçanërisht mishit, pulave dhe peshku), sepse duke bërë kështu rrit rrezikun e kontaminimit: më mirë në vend të kësaj, le ta shkrijmë jashtë frigoriferit. Nëse ju doni të gatuani ushqim menjëherë të ngrirë, ju duhet të ngrohni atë në furrë ose në mikrovalë, dhe e vënë atë direkt në furrë nuk është e rekomanduar, sepse kalimi i drejtpërdrejtë mund të prishte shijen, për të mos përmendur se nëse do të ishte mbyllur në një enë qelqi, ndryshimi drastik i temperaturës mund ta dërgonte atë në një mijë pjesë./GSH

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit