Fondi për veriun do të themelohet këtë muaj

0
59

Zyra e Përfaqësuesit Special të Bashkimit Evropian në Kosovë ka njoftuar se fondi për veriun do të themelohet këtë muaj.

Ky fond që është paraparë të mbikëqyret nga përfaqësuesi i Bashkimit Evropian në Kosovë, mund të përfshijë vetëm katër komunat e veriut. Ndërkohë, mësohet se akoma po vazhdon beteja mes palëve në Bruksel që pjesë e fondit të jenë edhe komuna Jugore e Mitrovicës si dhe Skenderaj e Vushtrria.

Marrëveshja midis kryeministrave të Kosovës dhe Serbisë që t`i bashkojnë paratë e përbashkëta në një fond të vetëm për veriun, i cili fillimisht është paraparë të jetë rreth 16 milionë euro, do të jetësohet këtë muaj.

Kjo është një nga çështjet e para për të cilat është arritur. Se ky fond do të themelohet brenda qershorit, këtë ia ka konfirmuar Radio Kosovës, Stojan Pelko, zëdhënësi i Përfaqësuesit Special të Bashkimit Evropian, Samuel Zbogar.

Pelko nuk ka bërë të njohura detajet rreth strukturës së fondit. Por, burime të RK-së brenda ekipit negociator të Kosovës kanë shpjeguar se projeksioni i fondit për të cilin është arritur marrëveshje do të ndryshojë sërish.

Sipas të njëjtave burime Asociacioni i komunave serbe pritet të ketë rol domethënës në menaxhimin këtij fondi.

Nga ekipi i Kosovës në bisedime nuk është konfirmuar se çfarë saktësisht do të përfshijë ky fond që është planifikuar të menaxhohet nga përfaqësues të BE-së, por që informacionet e rregullta për administrimin e tij t’i kenë të dyja qeveritë: ajo e Kosovës dhe e Serbisë.

Deri më tani pala kosovare ka këmbëngulur që fondi të mbulojë një territor më të gjerë, që përveç Zveçanit, Zubin Potokut, Leposaviqit dhe komunës veriore të Mitrovicës të përfshijë edhe tri komunat e tjera: Skenderajn, Vushtrrinë dhe Mitrovicën Jugore. Deri më tani, sipas burimeve brenda ekipit negociator, gjasat janë që vetëm Mitrovica jugore të përfshihet në benefitet e këtij fondi.

Ky fond është produkt i një pajtimi të përkohshëm që kryeministrat e Kosovës e Serbisë kishin arritur gjatë bisedimeve të janarit për çështjen e doganave që përfshin derdhjen e taksave të mbledhura në veri dhe donacione të tjera në një fond të veçantë.kohaislame